Baanhoekbrug tijdelijk buiten werking voor vaarverkeer

Nieuws

15 februari 2024
16 april 2024, 13:19 uur

Bijgewerkt

De Baanhoekbrug in Dordrecht over de Beneden Merwede is sinds 15 februari 2024 buiten werking. Door een defect is het niet mogelijk om de brug te bedienen voor de scheepvaart. Op dit moment wordt met diverse experts bekeken of en hoe de brug zo snel mogelijk weer bediend kan worden. Helaas kunnen wij op dit moment nog niet aangeven wanneer de brug weer open kan.

Wat is er aan de hand?

De brug is 45 jaar oud. Een van de relais - die de brug afremmen bij het naar beneden gaan en zorgen dat de motoren stoppen - is defect. De onderdelen die nodig zijn om het defect te verhelpen zijn niet meer leverbaar. Daarnaast is herstellen gecompliceerd omdat de techniek binnenin de brug sterk verouderd is.

Wij realiseren ons en betreuren dat dit voor de scheepvaartbedrijven die gebruik maken van de Beneden Merwede en de Baanhoekbrug problemen oplevert. Wij doen er alles aan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Voorlopig vaste openingstijden

ProRail heeft in overleg met Rijkswaterstaat, ov-bedrijf Qbuzz en vertegenwoordigers van de vaarweggebruikers afgesproken om de brug handmatig op de volgende tijden te openen voor hoge schepen: elke zondag tussen 10:15 en 11:00 uur open en op woensdag indien nodig voor de scheepvaart tussen 11:00 en 11:25 uur. Dit geldt voorlopig iedere zondag en op woensdag alleen als schepen zich vooraf aangemeld hebben.

De wachttijd voor fietsers en voetgangers voor de Baanhoekbrug is op deze tijden langer dan gewoonlijk. Dit geldt voorlopig iedere zondag en op woensdag alleen als schepen zich vooraf aangemeld hebben. De tijden worden ook aangegeven met borden bij de brug.

Fietsers

Fietsers kunnen eventueel omrijden via de Merwedebrug bij Papendrecht (N3) of zij kunnen de waterbus nemen van halte Sliedrecht Middeldiep naar Dordrecht Hollandse Biesbosch. De inschatting is dat deze situatie in elk geval tot medio mei duurt.

Bekijk het scheepvaarbericht Bekijk het scheepvaarbericht

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers