Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Bewonersavond Dijksgracht in Amsterdam op 3 juli

Nieuws

29 juni 2023

Op maandag 3 juli 2023 organiseert ProRail een inloopbijeenkomst voor omwonenden langs de Dijksgracht in Amsterdam over de voortgang van de bouwwerkzaamheden. Medewerkers van ProRail, aannemer Strukton en het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Onderwerpen

Omwonenden worden op deze avond bijgepraat over de volgende onderwerpen:

  • De maatregelen die ProRail neemt om de geluidshinder van de noordelijke brug van de Kattenburgerspoorbrug te verminderen.
  • Het tijdelijk tramspoor tussen de lijn van tram 26 en tram 7. We geven toelichting over het waarom en hoe deze wordt gebouwd.
  • Het nieuw te bouwen relaishuis. Dit is een gebouw voor de besturing van seinen en wissels. Deze komt naast de ‘vrije kruising’.
  • De voortgang van de bouw van de vrije kruising: wat zijn de komende werkzaamheden op de Dijksgracht? We geven onder andere informatie over de paalfunderingen die vanaf maandag 3 juli aanstaande worden aangebracht.  
Werkzaamheden rondom de Dijksgracht in Amsterdam
Werkzaamheden rondom de Dijksgracht in Amsterdam

Meer ruimte voor reizigers en treinen

De werkzaamheden bij de Dijksgracht zijn een voorwaarde om de totale verbouwing van Amsterdam Centraal te realiseren. De verwachting is dat het aantal reizigers op Amsterdam Centraal zal stijgen van 200.000 naar 275.000 per dag. Er is dus meer ruimte nodig voor reizigers en treinen. Die ruimte creëren we onder meer door het aantal opgangen naar de perrons uit te breiden, de Oosttunnel te verbreden én door de huidige perrons te verbreden en te verlengen. Ook gaan we het historische stationsgebouw renoveren. Onder de oostelijke sporen wordt een extra fietsenstalling gebouwd met plaats voor ruim 8.500 fietsen.

De vrije kruising op de Dijksgracht zorgt er straks voor dat treinen elkaar kunnen passeren zonder te wachten. Hierdoor kunnen meer treinen het centraal station binnenrijden. Bij de Oostertoegang vervangen we de vijf spoorbruggen. Deze zijn aan het einde van hun levensduur. Ook de spoorinfra wordt aangepast. We halen wissels weg, vernieuwen sporen en plaatsen extra seinen. Hierdoor kunnen meer treinen kort achter elkaar het station binnenrijden. Ook voor het goederenvervoer komt meer ruimte. Zo verbinden we Amsterdam met de rest van Nederland en Nederland met de rest van Europa.  

Bijeenkomst

  • Datum: 3 juli 2023
  • Tijd: 19:30 uur – 21.00 uur
  • Locatie: Inntel Hotel Amsterdam Landmark, VOC-kade 600, Amsterdam

Bij vragen kun je contact opnemen met ProRail Publieksvoorlichting.     

Publieksvoorlichting

Amsterdam Centraal

Amsterdam is dé toegangspoort naar Europa. Het monumentale station Amsterdam Centraal dateert uit 1889. Het is een van de drukstbezochte stations in Nederland met dagelijks 200.000 reizigers. Dit aantal blijft stijgen tot ongeveer 275.000 in 2030. Om die reden moet het station grondig worden verbouwd. ProRail gaat niet alleen op het station zelf, maar ook daarbuiten aan de slag.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers