Amsterdam : Aanpassingen station Amsterdam Centraal

Amsterdam is dé toegangspoort naar Europa. Het monumentale station Amsterdam Centraal dateert uit 1889. Het is een van de drukstbezochte stations in Nederland met dagelijks 200.000 reizigers. Dit aantal blijft stijgen tot ongeveer 275.000 in 2030. Om die reden moet het station grondig worden verbouwd. ProRail gaat niet alleen op het station zelf, maar ook daarbuiten aan de slag.

Locatie
Amsterdam
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
2021
Einddatum
2030

Verbouwen monumentaal station

ProRail gaat het monumentale stationsgebouw grondig renoveren. De verwachting is dat het aantal reizigers op Amsterdam Centraal zal stijgen van 200.000 naar 275.000 per dag. Er is meer ruimte nodig voor reizigers en voor treinen. Die ruimte creëren we door het aantal opgangen naar de perrons uit te breiden, de Oosttunnel te verbreden, én door de huidige perrons te verbreden en te verlengen. Ook wordt er onder de oostelijke sporen een extra fietsenstalling gebouwd met plaats voor bijna 9000 fietsen.

Komende tien jaar wordt er gewerkt in en om station Amsterdam Centraal. Alle werkzaamheden gingen van start in 2021. Deze zullen omstreeks 2030 zijn afgerond. Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op en rond station Amsterdam Centraal naar onderstaande video of naar de animatie over de fasering van de werkzaamheden. Je kunt ook kijken naar en het eerste spoorjournaal over dit project uit de serie Bouwen op een eiland.

Bekijk: Werkzaamheden op en rond station Amsterdam Centraal

Nieuwe sporen

Bij de Oostertoegang worden de vijf spoorbruggen vervangen. Deze zijn aan het einde van hun levensduur. Bij de Dijksgracht komt een vrije kruising, waardoor treinen zonder te wachten elkaar kunnen passeren. Daardoor kunnen straks meer treinen het centraal station binnenrijden. Ook de spoorinfra moet aangepast worden. We halen wissels weg, vernieuwen sporen en plaatsen extra seinen, zodat meer treinen kort achter elkaar het station binnen kunnen rijden.

Cuypershal, prachtige entree

De Cuypershal, de monumentale entree in het stationsgebouw, is het visitekaartje van station Amsterdam Centraal. Deze wordt gerenoveerd. De trap wordt teruggebouwd, zodat je straks vanuit de hal direct richting metro kunt lopen. Daarna volgt de renovatie van de Cuypershal. De hal krijgt onder andere een loopbrug met balkons op de eerste verdieping, een vernieuwde vloer, verlichting in de vorm van grote kroonluchters, bewegwijzering en reizigersinformatievoorzieningen. De mooie Cuypershal is eind 2023 weer in ere hersteld.

Op de kaart

Wil je weten waar we precies aan de slag gaan en wat we daar gaan doen? Bekijk het op de interactieve kaart.

Bekijk de kaart

Aantrekkelijke en leefbare plek

Alle activiteiten van ProRail op en rond station Amsterdam Centraal zijn onderdeel van het overkoepelende Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). De aanpassingen aan het station dragen bij aan de bereikbaarheid van Amsterdam én aan de stedelijke omgeving als een aantrekkelijke en leefbare plek. De totale kosten van het project in en rond station Amsterdam Centraal zijn beraamd op 850 miljoen euro.

Lees meer over dit programma

Meer ruimte voor meer treinen

Reizigers kunnen straks elke tien minuten een trein nemen tussen de grote steden in de Randstad. Ook voor het goederenvervoer komt meer ruimte. Zo verbinden we Amsterdam met de rest van Nederland, en Nederland met de rest van Europa.

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers