Amsterdam : Toekomstbestendig Amsterdam Sloterdijk

Rond het station Sloterdijk zijn veel kantoren gevestigd. De verwachting is dat de reizigersgroei flink zal toenemen. Mede door de ontwikkeling van de buurt Haven-Stad, ten noorden van het stationsgebied. Dit gebied krijgt in de toekomst tienduizenden woningen. Station Sloterdijk heeft op dit moment nog voldoende capaciteit, maar dit gaat wringen in de toekomst.

Locatie
Amsterdam
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
nog niet bekend
Einddatum
nog niet bekend

Comfortabel stationsgebied

ProRail wil van station Amsterdam Sloterdijk een modern, toekomstbestendig OV-knooppunt maken. Samen met NS, gemeente Amsterdam en Vervoerregio Amsterdam wordt dit nader onderzocht. Hoe kan Sloterdijk uitgroeien tot een overzichtelijk en comfortabel stationsgebied met goede faciliteiten?

Anticiperen

ProRail richt zich daarbij met name op trillingshinder, externe veiligheid en voldoende capaciteit voor reizigers- en goederenvervoer. Astrid Bunt, ProRail-directeur Stations: "De enorme groei van woningen in de regio Amsterdam, en rond Sloterdijk, betekent echt wat. Voor het station, de stationsomgeving en de infra. Daarop moeten we gaan anticiperen, en dat gaan we nu verder met elkaar in kaart brengen."

Alle betrokken partijen willen opbrengsten uit vastgoedontwikkeling gebruiken voor aanpassingen en verbeteringen van station Amsterdam Sloterdijk.

 

De enorme groei van woningen in de regio Amsterdam, en rond Sloterdijk, betekent echt wat.

Astrid Bunt, directeur Stations bij ProRail

Afgelopen jaren

Station Amsterdam Sloterdijk is al meer dan dertig jaar oud. Sindsdien is het station en de omgeving ingrijpend veranderd. Onder andere door de metro. Ook is de businfrastructuur aangepast en het Orlyplein opnieuw ingericht.

Voor de reiziger en gebruiker ontbreekt de samenhang en een goed overzicht in het station, én het gebied eromheen. Astrid Bunt: "Er zijn voorbeelden waar we de stationsomgeving integraal hebben aangepakt. Bijvoorbeeld bij station Amsterdam Amstel. Reizigers kunnen zich daar goed oriënteren, en van de nieuwste faciliteiten zoals de ondergrondse fietsenstalling gebruikmaken. De bouw van nieuwe woningen, de ontwikkeling van de grootstedelijke stationsomgeving en de modernisering van het OV gaan daar hand-in-hand."

Méér treinen tussen Amsterdam en Eindhoven

De uitbreiding van opstelterrein Westhaven is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Amsterdam-Eindhoven. Binnen dit programma werkt ProRail samen met vervoerders aan méér reizigerstreinen op drukke trajecten.

Lees meer over dit programma

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers