Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Amsterdam : Uitbreiding opstelterrein Westhaven (Project gerealiseerd)

Het aantal reizigers en goederen groeit de komende jaren flink. Om die groei mogelijk te maken, zorgt ProRail dat er meer treinen kunnen rijden op drukke trajecten. Op momenten dat de treinen niet nodig zijn om reizigers te vervoeren, moeten ze worden geparkeerd.

Locatie
Amsterdam
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
2020
Einddatum
2023

Parkeren van treinen

Parkeren gebeurt meestal ’s nachts op opstelterreinen: parkeerplaatsen waar de treinen ook schoongemaakt kunnen worden. Deze plekken zijn veelal bij de grotere stations of aan het begin- of eindpunt van een langer treintraject.

Ook bij Amsterdam gaan er meer goederen- en reizigerstreinen rijden. Daarom is het opstelterrein in het Westelijk Havengebied uitgebreid. Er is dan ruimte voor 110 reizigerswagons extra. De uitbreiding is gerealiseerd op een onbebouwde strook grond naast het bestaande goederen-opstelterrein. De aanpassingen bestaan uit:

  • het aanleggen van een opstelterrein voor reizigerstreinen
  • het saneren van de overweg Kabelweg en de aanleg van een derde toegangsspoor
  • het aanpassen van het opstelterrein voor goederen
Bekijk: Video over het project

Hergebruik en duurzaamheid

Bijzonder aan de locatie is het hergebruik van materialen. In totaal zijn er op het opstelterrein vier wissels, elf kilometer spoorstaven, zeven kilometer dwarsliggers en drie stootjukken hergebruikt. Daarnaast is er plek gemaakt voor windmolens in samenwerking met Vattenfall, NS en het Havenbedrijf. Zo wekken we op deze winderige plek ook duurzame energie op.

Feestelijke opening

Inmiddels is het nieuwe opstelterrein eind april 2023 opgeleverd en een maand later feestelijk geopend door regiodirecteur Harro Homan van ProRail, regiodirecteur Irma Winkenius van NS en wethouder Reinier van Dantzig van gemeente Amsterdam. Medewerkers, genodigden en treinliefhebbers kregen die dag de gelegenheid om binnen de hekken van het opstelterrein te kijken en een speciale line-up van Intercity’s te bekijken.

Bekijk de video van de feestelijke opening Bekijk de video van de feestelijke opening

Meer treinen

De uitbreiding van opstelterrein Westhaven is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Amsterdam-Eindhoven. Binnen dit programma werkt ProRail samen met vervoerders aan méér reizigerstreinen op drukke trajecten.

Lees meer over dit programma

Nieuws over dit project

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers