Amsterdam : Uitbreiding opstelterrein Westhaven

Het aantal reizigers en goederen groeit de komende jaren flink. Om die groei mogelijk te maken, zorgt ProRail dat er meer treinen kunnen rijden op drukke trajecten. Op momenten dat de treinen niet nodig zijn om reizigers te vervoeren, moeten ze worden geparkeerd.

Locatie
Amsterdam
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
2020
Einddatum
2023

Parkeren van treinen

Het aantal reizigers en goederen groeit de komende jaren flink. Om die groei mogelijk te maken, zorgt ProRail dat er meer treinen kunnen rijden. Op momenten dat de treinen niet nodig zijn om reizigers te vervoeren, moeten ze worden geparkeerd.

Dat gebeurt meestal ’s nachts op opstelterreinen: parkeerplaatsen waar de treinen ook schoongemaakt kunnen worden. Deze plekken zijn veelal bij de grotere stations of aan het begin- of eindpunt van een langer treintraject.

Ruimte extra reizigerswagons

Ook bij Amsterdam gaan er meer goederen- en reizigerstreinen rijden. Daarom wordt het opstelterrein in het Westelijk Havengebied uitgebreid. Er is dan ruimte voor 110 reizigerswagons extra. De uitbreiding is gepland op een onbebouwde strook grond naast het bestaande goederen-opstelterrein. De aanpassingen bestaan uit:

 • het aanleggen van een opstelterrein voor reizigerstreinen
 • het saneren van de overweg Kabelweg en de aanleg van een derde toegangsspoor
 • het aanpassen van het opstelterrein voor goederen
 • Werkzaamheden maart 2022
  Werkzaamheden maart 2022
 • Werkzaamheden aan kabels en leidingen, maart 2022
  Werkzaamheden aan kabels en leidingen, maart 2022
 • Werkzaamheden maart 2022
  Werkzaamheden maart 2022
 • Hergebruikte dwarsliggers krijgen een nieuwe plek bij opstelterrein Amsterdam Westhaven
  Hergebruikte dwarsliggers krijgen een nieuwe plek bij opstelterrein Amsterdam Westhaven
 • Ook overweginstallaties krijgen een nieuw leven bij opstelterrein Amsterdam Westhaven
  Ook overweginstallaties krijgen een nieuw leven bij opstelterrein Amsterdam Westhaven
 • In de beperkte ruimte op het opstelterrein is in het kader van duurzaamheid ook gezocht naar extra ruimte voor windmolens.
  In de beperkte ruimte op het opstelterrein is in het kader van duurzaamheid ook gezocht naar extra ruimte voor windmolens.
 • Werkzaamheden maart 2022
  Werkzaamheden maart 2022

Planning

De planning is afhankelijk van besluitvorming en voortgang. We willen in het eerste kwartaal van 2020 beginnen met het verplaatsen van de laad- en losplaats en de loc-opstelsporen. In het het tweede kwartaal van dat jaar gaan we dan de kabels en leidingen aanleggen op het opstelterrein en werken we aan de basis van het derde spoor. Een jaar later worden dan de bovenleidingen van het opstelterrein gebouwd en beginnen we aan de opbouw van het derde spoor.

Méér treinen tussen Amsterdam en Eindhoven

De uitbreiding van opstelterrein Westhaven is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Amsterdam-Eindhoven. Binnen dit programma werkt ProRail samen met vervoerders aan méér reizigerstreinen op drukke trajecten.

Lees meer over dit programma

Nieuws over dit project

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers