Westhaven: van zandvlakte naar nieuw opstelterrein

Nieuws

25 oktober 2022

Het opstelterrein Amsterdam Westhaven krijgt steeds meer vorm. Wat eerst één grote zandvlakte was is nu voorzien van sporen, wissels en nieuwe bovenleidingsportalen. Aannemer VolkerRail voert momenteel veel werkzaamheden tegelijkertijd uit.

Meer capaciteit

Het nieuwe opstelterrein biedt straks capaciteit voor maar liefst 110 ‘treinbakken’. Ook bij Amsterdam gaan er meer goederen- en reizigerstreinen rijden. Daarom wordt het opstelterrein in het Westelijk Havengebied uitgebreid.

Inmiddels is de ballast over het hele terrein uitgereden, zijn de sporen gerealiseerd en de bovenleidingsportalen geplaatst. Ook de wissels, de meesten voorzien van wisselverwarming, liggen op hun plek. Verder zijn de gebouwen van het relaishuis en onderstation gereed om de komende periode verder in te richten. “Het project ligt daarmee prima op schema voor de grote buitendienststelling in april 2023”, vertelt rail systems engineer Peter Dam. “Dan sluiten we het nieuwe emplacement aan op de bestaande infra.”

Het plaatsen van nieuwe wissels
Het plaatsen van nieuwe wissels

Nog twee buitendienststellingen

Op dit moment gebeurt al het werk waar geen buiten­dienststelling voor nodig is. In de komende periode wordt de bovenleiding afgemaakt, seinen geplaatst en de servicepaden geasfalteerd. In week 50 en vanaf 3 april zijn dan nog twee buitendienststellingen gepland. Op 26 april is het nieuwe opstelterrein gereed.

Uitbreiding opstelterrein

Het aantal reizigers en goederen groeit de komende jaren flink. Om die groei mogelijk te maken, zorgt ProRail dat er meer treinen kunnen rijden op drukke trajecten. Op momenten dat de treinen niet nodig zijn om reizigers te vervoeren, moeten ze worden geparkeerd.

Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers