Amsterdam : Renovatie station Amsterdam Amstel (Project gerealiseerd)

Station Amsterdam Amstel en de directe omgeving zijn de afgelopen jaren grondig gerenoveerd en heringericht. Een prachtig opgeknapte monumentale hal en een moderne ondergrondse fietsenstalling. En verder: goed ingerichte perrons, een nieuw overzichtelijk stationsplein en een nieuw bus- en tramstation. Voor het station komen nog 450 woningen.

Locatie
Amsterdam
Programma
Hoogfrequent Spoorvervoer
Startdatum
2016
Einddatum
2018

Overzichtelijk

Het huidige Amstelstation is een modern OV-knooppunt. Door de grote renovatie van de afgelopen jaren is het station weer overzichtelijk. Reizigers kunnen zich bovendien goed oriënteren. Zij vinden gemakkelijk hun weg naar de bus, tram, metro of trein.

Voor het station ligt nu een prachtig stationsplein met een brede toegangstrap. Het komend jaar krijgt het de stationshal weer zijn oorspronkelijke monumentale karakter terug. Het tachtigjarige station biedt weer veel comfort voor de huidige reiziger. In 2023 is alles klaar.

Moderne fietsenstalling: ondergronds

Fietsers maken nu gebruik van een grote, ondergrondse fietsenstalling. Die is voorzien van digitale informatieschermen. Zodat je snel weet waar plek vrij is in de stalling én waar je je fiets hebt geparkeerd.

De nieuwe fietsenstalling heeft 5700 plekken. De eerste vierentwintig uur is het gebruik van de fietsenstalling gratis. De stalling beschikt ook over driehonderd OV-fietsen. Vanuit de stationshal kunnen reizigers via een nieuw aangelegde trap afdalen naar de fietsenstalling. Zo kunnen zij snel en gemakkelijk vanaf de perrons richting de stalling lopen en vanuit de stalling snel hun metro of trein pakken.

Veranderde aanblik

Station Amsterdam Amstel is in 1939 geopend door toenmalig koningin Wilhelmina. In de loop der jaren is de aanblik van het monumentale station sterk veranderd. In de jaren zeventig kreeg het station bijvoorbeeld de beschikking over een metro. Tegelijkertijd nam het afscheid van de autoslaaptrein. Steeds weer heeft het station zich aangepast aan de eisen van de tijd.

Méér treinen tussen Amsterdam en Eindhoven

Het project Amsterdam Amstel is onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer op het traject Amsterdam-Eindhoven. Binnen dit programma werkt ProRail samen met vervoerders aan méér reizigerstreinen op drukke trajecten.

Lees meer over dit programma

Nieuws over dit project

Meer nieuws

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers