Amsterdam : Vijfde en zesde spoor op Amsterdam Zuid

Station Amsterdam Zuid wordt uitgebreid met een vijfde en zesde spoor. Deze extra sporen zijn nodig om aan te sluiten op de vervoervraag van, naar en binnen Amsterdam. Tegelijkertijd wordt station Amsterdam Centraal klaargestoomd voor een groei van 34 naar 57 treinen per uur. 

Locatie
Amsterdam
Startdatum
2018
Einddatum
2030

Samenhang Amsterdam Zuid en Centraal 

Station Amsterdam Centraal wordt uitgebreid om het groeiende aantal reizigers aan te kunnen. In de komende tien jaar verwachten we op Amsterdam Centraal een groei van zo’n 500.000 mensen. In 2030 rijden er straks bijna tweemaal zoveel treinen rijden van en naar Amsterdam Centraal. 

Van vier naar zes 

Dit betekent dat er óók meer treinen gaan rijden via station Amsterdam Zuid. Om dit mogelijk te maken, breiden we daar het aantal sporen uit: van vier naar zes. Binnen het project Zuidasdok werd al rekening gehouden met latere aanleg van het vijfde en zesde spoor.  

De spooruitbreiding van Amsterdam Zuid bevindt zich nu nog in de voorbereidingsfase, maar moet uiterlijk in 2030 gerealiseerd zijn. Dan kunnen reizigers met verschillende tienminutentreinen hun reis maken naar Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid.  

Internationale hub 

Door de spooruitbreiding liggen er ook kansen om de IC-direct verder door te laten rijden. De reizigers binnen Amsterdam krijgen meer opties doordat vanaf Amsterdam Zuid de Noord-Zuidlijn in gebruik is genomen. Door de investeringen wordt station Amsterdam Zuid klaargemaakt als internationale hub en wordt ruimte gecreëerd voor een hoogfrequente stedelijke OV-verbinding.

Nieuws over dit project

Gerelateerde projecten

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers