Schinkelbrug aangepakt bij werkzaamheden Amsterdam Zuid

Nieuws

11 november 2022

Station Amsterdam Zuid is tussen 13 en 26 november twee weken lang niet bereikbaar per trein. Dit komt door werkzaamheden aan het spoor. Het project Zuidasdok benut deze treinvrije periode om onder andere de bediening van de Schinkelbrug te verplaatsen.

Ruimte maken

We verplaatsen de bediening van de Schinkelbrug vanwege de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer. In de komende jaren wordt, met de verbreding van de A10 Zuid, het aantal bruggen over de Schinkel uitgebreid. Om ruimte te maken, moeten in de toekomst de twee bedieningstorens wijken.

Eerst verplaatst aannemer EQUANS de bediening vanuit de bedientorens naar een tijdelijke bedienkeet. Die keet staat naast het bediengebouw Nieuwe Meersluis aan het Jaagpad. Omdat de bedienaars vanuit deze bedienkeet geen vrij zicht hebben op de Schinkelbrug, worden er camera’s bij alle vijf de bruggen geplaatst. In de treinvrije periode plaatsen we camera’s bij de twee spoorbruggen van ProRail.

Complexe klus

De camera’s worden bevestigd op masten. “Voor de twee A10-bruggen geldt dat het plaatsen van de masten redelijke eenvoudig is”, vertelt Joop van der Velden, technisch manager bij Zuidasdok. “Maar bij de spoorbruggen en de metrobrug is er bijna geen ruimte. Daarom moeten we stalen bordessen aan de bruggen hangen met een leuning eromheen, waar de masten vervolgens op komen te staan. Een complexe klus die je echt ’s nachts of in een treinvrije periode moet uitvoeren.”

Het plaatsen van camera’s bij de metrobrug en de twee A10-bruggen gebeurt tussen eind november en medio december. Dit werk wordt ’s nachts uitgevoerd.

Een complexe klus die je echt ’s nachts of in een treinvrije periode moet uitvoeren.

Joop van der Velden technisch manager bij Zuidasdok

Toerit S108 één nacht afgesloten

Rijkswaterstaat vervangt in de nacht van 17 op 18 november ook een defect geluidsscherm langs de A10, ter hoogte van de Schinkelbrug. Toerit S108 wordt om die reden afgesloten van donderdag 17 november 23.00 uur tot vrijdag 18 november 5.00 uur. Rijkswaterstaat verwijdert het scherm repareert het en plaatst het scherm begin december weer terug. Het verwijderen van het geluidscherm kan geluidshinder opleveren.

Vernieuwing station Amsterdam Zuid

Zuidasdok maakt verder gebruik van de treinvrije periode door tussen 19 en 24 november te werken aan de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Ter hoogte van de nieuwe Brittenpassage verwijderen we de twee treinperrons om funderingspalen te boren voor de toekomstige (rol)trappen naar de perrons.

Daarna bouwen we de perrons weer terug. Op het werkterrein aan de oostzijde van de Beethovenstraat (ter hoogte van AFC) demonteren we tijdelijk een deel van het treinspoor. Dit doen we om een aantal bestaande funderingspalen met wapening en beton vol te storten.

Twee weken geen treinen

Van 13 november tot en met 26 november 2022 rijden er geen treinen van en naar station Amsterdam Zuid. Het station blijft goed bereikbaar per metro, bus en tram. Station Amsterdam RAI is wel bereikbaar per trein. ProRail verplaatst en vervangt hier wissels bij het spoor tussen de Amstelveenseweg en Parnassusweg. Ook verleggen we kabels en leidingen en verplaatsen we seinen. Dit is nodig om op termijn meer treinen te kunnen laten rijden tussen Schiphol Airport en Amsterdam Centraal.

Reisadvies nodig? Raadpleeg dan een reisplanner.

Raadpleeg reisplanner

Foto: Siebe Swart

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers