Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Bewonersbrief inwoners Zuidhorn

Nieuws

14 oktober 2018

Lees hier de bewonersbrief van aannemer BAM over de werkzaamheden van 15 oktober t/m 4 november.

Geachte bewoner,

De voorbereidingen voor het maken van de spoorverdubbeling tussen Leeuwarden en Groningen in het kader van het project Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden zijn volop aan de gang. Dat heeft u ongetwijfeld al gemerkt en of over gelezen.

 

Via deze brief wil ik u informeren over de werkzaamheden aan het spoorviaduct in de N980 in de periode van 15 oktober tot 5 november 2018.

Binnen deze periode is er een treinvrije periode (TVP) van 16 oktober 2018 tot 29 oktober 2018 en een extra week afsluiting van de N980, spoorviaduct Fanerweg. Het spoorverkeer is tijdens deze laatste week wel in bedrijf.

 

De werkzaamheden tijdens deze periode bestaan uit de volgende onderdelen:

 • Slopen spoor;
 • Slopen huidig spoorviaduct;
 • Plaatsen fundering;
 • Inbrengen spoordek;
 • Spoorbaan herstellen en aansluiten;
 • Aanbrengen tijdelijke weg.

 

Tijdens de TVP zal er dag en nacht gewerkt worden; in de week na de TVP wordt er alleen tijdens de reguliere werktijden gewerkt (07:00 uur – 19:00 uur).

 

Met het slopen van het spoor, het afgraven en afvoeren van de ballast en het sloopwerk van het huidige spoorviaduct wordt op 16 en 17 oktober uitgevoerd.

De buispalen en de damwanden worden In de periode 17 tot en met 20 oktober geplaatst. Op dinsdag 23 oktober wordt het spoordek ingereden. Speciaal voor het inrijden van het spoordek wordt aan de zuidkant van het spoorviaduct een parkeerplaats en een tribune ingericht voor belangstellenden. Het inrijden van het spoordek begint dinsdag om 08:00 uur. Na het plaatsen van het spoordek wordt de spoorbaan afgebouwd om regulier treinverkeer vanaf 29 oktober mogelijk te maken. Hiervoor zijn twee dagen gereserveerd, namelijk 25 en 26 oktober.

De stopmachine (machine die spoorgrind op hoogte brengt) wordt op donderdag 25 oktober ingezet.

 

Nadat de treinvrije periode op 28 oktober 2018 is beëindigd, blijft de Fanerweg afgesloten tot 5 november. In de periode van 29 oktober tot 5 november worden de werkzaamheden afgerond die nog niet gereed waren tijdens de TVP-periode en wordt de tijdelijke weg onder het spoordek aangelegd.

 

Vanaf 5 november is beperkt verkeer mogelijk, zonder dat dit de werkzaamheden aan de nieuwe onderdoorgang belemmerd. Naar verwachting is de onderdoorgang in mei 2019 gereed. Op de Fanerweg, op de locatie van het toekomstige fietspad zal gedurende de periode 5 november 2018 tot oplevering van de onderdoorgang (mei 2019) een tijdelijke rijbaan worden gemaakt waarover het verkeer m.b.v. een verkeersregelinstallatie (VRI) zal worden geleid (uitgezonderd vrachtverkeer). Fietsers kunnen weer gebruik maken van de

Fanerweg, nadat de onderdoorgang is opgeleverd.

 

De werkzaamheden kunnen voor u lichte geluid- en lichthinder geven.

Werkzaamheden waarbij veel hinder te verwachten is, zijn:

 • Het slopen van het oudespoorviaduct;

 • Het plaatsen van de buispalen en dedamwanden

 • Machine die spoorgrind op hoogte brengt(stopmachine).

  Naast deze werkzaamheden voeren we ook nog een aantal andere werkzaamheden uit zoals het omleggen van kabels en leidingen en het maken van lassen. Deze werkzaamheden geven geen noemenswaardige hinder.

   

  Kijk voor meer informatie op: https://www.prorail.nl/projecten/extra-sneltrein-groningen- leeuwarden. Hier vindt u ook een link naar de webcam, zodat u de werkzaamheden in deze periode kunt volgen.

   

  Mocht u vragen hebben dan kunt u mij bereiken via het e-mailadres: ronald.knegt@bam.com.

   

  Met vriendelijke groet,

   

  Ronald Knegt Omgevingsmanager BAM Infra

   

  Tijdens de werkzaamheden van 16 oktober 2018 tot 29 oktober 2018 rijden er geen treinen. Raadpleeg 9292 voor een reisadvies op maat, via www.9292.nl of telefonisch 0900 - 9292 (€0,90 per

  minuut).

   

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers