Bloedhete spoorstaaf

Nieuws

Gepubliceerd op 24 juli 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 12:38 uur

Heerlijk dat warme weer. Maar het brengt voor het treinverkeer ook wat risico´s met zich mee. Wij halen alles uit de kast maar we weten ook dat de kans op storingen met deze extreme temperaturen groter is.

Voor ProRail betekent het warme weer dat we extra alert zijn op de effecten van het warme weer op het spoor. We wapenen ons zo goed mogelijk tegen de hitte. Ondanks alle inspanningen kan de warmte zorgen voor overlast.

Hitteschouw

De zon zindert op het spoor. Bij temperaturen van boven de 25 graden kan een spoorstaaf wel 70 graden worden. En dan zet staal uit. Je kent het fenomeen misschien nog wel uit natuurkunde lessen. Hierdoor kunnen er kronkels in het spoor ontstaan, ook wel spoorspattingen genoemd. Treinen kunnen dan niet meer over het spoor rijden. Om dat tijdig te signaleren controleren inspecteurs van ProRail voortdurend de ligging van het spoor. Vooral spoorbruggen houden we dan extra in te gaten, omdat bij uitzetting de brug niet meer goed kan openen of sluiten. Deze controles noemen we ook wel hitteschouw.

Extra onderhoudsbeurt

Door aanhoudende hitte kan elektronica ontregeld raken, met sein- en wisselstoringen tot gevolg. Voordat de zomer begint, plaatsen spoormedewerkers daarom koelapparatuur in de technische ruimtes bij het spoor. Ook krijgen airconditioners en klimaatapparatuur een extra onderhoudsbeurt.

Wegsleeplocs tegen defecte trein

Mocht zich een storing voordoen dan hebben we storingsploegen klaarstaan op storingen zo snel mogelijk te verhelpen zodat het treinverkeer door kan gaan. En als er dan toch een trein kapot gaat door hitte dan staan er op diverse locaties wegsleeplocomotieven klaar. De trein kan dan worden weggesleept om het overige treinverkeer zo snel mogelijk vrij baan te geven.

Droogte

Ook de droogte is reden voor ProRail om extra op te letten. Zo inspecteren we de spoordijken extra op dreigende verzakkingen. Ook nemen we preventieve maatregelen om bermbranden te voorkomen.

 

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers