Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Bloemen voor Zaandam

Nieuws

25 september 2020

Een moderne spooroverbouwing in Zaanse stijl, een nieuwe stationsentree, winkels voor reizigers, een fietspad dat het centrum en West met elkaar verbindt en een fietsenstalling voor 1.400 fietsen. Stationsgebied Zaandam heeft een ware metamorfose ondergaan in de afgelopen twee jaar. 24 september werd het hele gebied in de bloemen gezet voor de feestelijke opening.

Van onopvallend naar alle gemakken

De stationshal onderging een metamorfose en is volledig gemoderniseerd. Van een onopvallend gebouw veranderde het in een plek met alle gemakken voor reizigers en bezoekers. De winkels zijn in de typisch Zaanse stijl.

Over het spoor kwam een overbouwing waar bezoekers en toeristen kunnen wandelen en fietsen. Er zijn allerlei winkels zoals AH to go, Kiosk, Smullers, Fudo Sushi en Simit Sarayi, een bloemist, een nagelspecialist en AKO. Twee nieuwe transparante liften brengen de reizigers naar de perrons. De stationshal heeft nieuwe toegangspoortjes, toiletten en bagagekluisjes.

Bekijk: Stationsgebied Zaandam is geopend

Eye catcher én gebruiksvriendelijk

Het stationsgebied was al in gebruik genomen, maar donderdag vond de officiële opening plaats. Harro Homan (ProRail-regiodirecteur), Irma Winkenius (Regiodirecteur NS) en Gerard Slegers (portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit) waren erbij.

Het station zelf is niet alleen een eye catcher, het is ook gebruiksvriendelijker geworden.

Harro Homan regiodirecteur ProRail

Harro Homan vertelt: “ProRail werkt samen met gemeenten en vervoerders aan toegankelijkere en veiligere stations, zoals in Zaandam. Met onder meer twee nieuwe liften en een fietsenstalling is het stationsgebied van alle gemakken voorzien. Het station zelf is niet alleen een eye catcher, het is ook gebruiksvriendelijker geworden.” 

Ook Irma Winkenius van NS vindt het stationsgebied van Zaandam een mooi voorbeeld van bouwen boven en rondom het spoor en een aangename plek voor inwoners en bezoekers.

Centrale verbinding in de stad

“Zaandam krijgt steeds meer reizigers”, laat Gerard Slegers weten. “De gemeente maakt de stad klaar voor de toekomst door meer woningen te bouwen, betere voorzieningen te realiseren en goede verbindingen aan te leggen. Ik ben ontzettend trots op de nieuwe toegangspoort midden in ons groeiende stadscentrum.”

Het officiële openingsmoment moest “corona-proof’ verlopen, zonder gasten en publiek. Maar het ludieke moment is op film vastgelegd. Zo kun je toch de sfeer meekrijgen van dit vernieuwde, typisch Zaanse stationsgebied.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers