Bouw bewaakte fietsenstalling op Station Sassenheim van start

Nieuws

20 maart 2023

Op station Sassenheim is vandaag gestart met de bouw van een bewaakte fietsenstalling. Met 1542 plekken moet er genoeg plaats komen voor alle reizigers die hun fiets op het station willen parkeren. De fietsenstalling wordt bewaakt met hekken, bewakingscamera’s en toezichthouders.

Bewaakte stalling

De bouw is een mijlpaal voor de provincie Zuid-Holland, gemeente Teylingen en ProRail, die al een aantal jaar in gesprek zijn over deze fietsenstalling. Om aan het werk te kunnen gaan verplaatst de aannemer de fietsen die in de rekken staan naar de tijdelijke fietsenstalling op het grasveld aan de zijde van het busstation, of naar de fietsenstalling aan de andere zijde.

De diefstal van fietsen op het station Sassenheim is al lange tijd een zorg. Een aantal jaar geleden breidde de gemeenteraad het plan om de bestaande fietsenstalling te vergroten daarom uit met een aantal extra maatregelen. Zo komen er hekwerken, bewakingscamera’s en zogenoemd ‘warm toezicht’. Voor dat toezicht gaat de gemeente mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Zij bemensen de fietsenstalling van maandag tot en met vrijdag, 07:00 tot 19:00 uur.

Fietsen is een gezonde en duurzame manier om van en naar het station te komen.

Helga Cuijpers regiodirecteur bij ProRail

Duurzaam van deur tot deur

Helga Cuijpers, regiodirecteur bij ProRail, juicht bewaakte fietsenstallingen toe. Om reizen van deur tot deur makkelijker te maken, is het belangrijk dat je je fiets veilig bij het station kan parkeren en gemakkelijk terugvindt. “Wij zijn van treinen en stations, maar ook de 'first and last mile' vindt ProRail belangrijk. Fietsen is een gezonde en duurzame manier om van en naar het station te komen. Erg mooi dat we dit samen met de gemeente en provincie hebben opgepakt.”

“Als provincie dragen we graag bij aan het verbeteren en uitbreiden van de fietsparkeerplekken bij stations”, vult gedeputeerde Frederik Zevenbergen aan. “De combinatie fiets en OV is een goed alternatief voor de soms drukke wegen. Daarom hebben we de afgelopen jaren in Zuid-Holland samen bijna 5.000 nieuwe fietsparkeerplekken gerealiseerd. Daar komen er de komende tijd nog eens ruim 5.500 bij, zoals hier in Sassenheim.

Gemeente Teylingen

Wethouder Marlies Volten van de gemeente Teylingen is blij met deze ontwikkeling en het feit dat de bewaakte fietsenstalling nu echt gerealiseerd wordt. "we hebben nu uitzicht op de realisatie van een prachtige fietsenstalling waar onze inwoners hun fiets veilig kunnen stallen. Ik ben heel blij met deze pilot en heb vertrouwen dat Provalu het beheer van de stalling op termijn kan overnemen. Het is prachtig om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. Dat draagt bij aan een inclusieve samenleving waar voor iedereen plaats is."


Fietsparkeren

Op de fiets naar het station. Veel treinreizigers doen het al en dat aantal groeit. Wij vinden het belangrijk dat reizigers hun fiets goed kwijt kunnen op het station. En ze ook weer makkelijk terug kunnen vinden. ProRail werkt nauw samen met NS en gemeenten om op een slimme manier meer ruimte te maken voor de fiets.

Lees meer over dit onderwerp Lees meer over dit onderwerp

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers