Bouw fietsenstalling en stationsentree Dordrecht Centraal vertraagd

Nieuws

16 oktober 2023

Eind juni 2023 werd op ludieke wijze het dak van de oude ingang van station Dordrecht Centraal gehesen. Alle partijen stonden te springen om te starten met de bouw van de nieuwe stationsentree en fietsenstalling. Helaas zijn deze werkzaamheden nu vertraagd. Dit komt door een onvoorziene grindkoffer die aannemer Hegeman aantrof in de grond van het stationsgebied.

Grindkoffer

Een grindkoffer is een grote zak, diep in de grond en gevuld met grind. De grindkoffer in Dordrecht is ergens in de jaren zestig is aangelegd en ongeveer 350 meter lang en 3 meter breed. Deze grindkoffer is aangesloten op het drainagesysteem: de (ondergrondse) waterstromen.

Peter van Dijk, bouwmanager bij ProRail: “We kunnen de heipalen nog niet indraaien omdat er dan een te groot risico op waterverontreiniging is. Helaas is het niet mogelijk vooraf volledig in kaart te hebben wat er op grotere diepte in de grond zit. Deze onvoorziene zaken zijn onderdeel van de bouw van stations.”

Hoe nu verder

“Hegeman gaat de huidige grindkoffer leegmaken en een nieuwe aanleggen. De huidige grindkoffer wordt daarmee uit functie genomen. Hierdoor kunnen de palen er doorheen worden gedraaid zonder dat het water verontreinigd raakt”, legt Peter uit.

De verwachting is dat Hegeman kan starten met het indraaien van de funderingspalen in de week van 20 november 2023. Peter: “De lift aan de kant van de Krispijnzijde wordt tijdelijk weer opengesteld voor reizigers. Ondanks de vertraging streven we er nog steeds naar om de nieuwe stationsentree en fietsenstalling in het eerste kwartaal van 2024 te openen.”

Stallen van fietsen

Voor de tijdelijke fietsenstalling is maximale ruimte op het Q-parkterrein gecreëerd. De hoeveelheid fietsen maakt de urgentie van de nieuwe fietsenstalling erg goed duidelijk. De nieuwe stalling biedt 1293 extra plekken ten opzichte van de oude stalling. Peter: “We verzoeken reizigers vriendelijk om hun fiets te stallen aan de andere kant van het station, zodat we de bouwwerkzaamheden veilig kunnen uitvoeren.”

Nieuwe entree station Dordrecht

De entree van station Dordrecht aan de parkzijde komt er heel anders uit te zien. ProRail bouwt een nieuwe ingang met fietsenstalling voor ruim 2.000 fietsen. Dit is een belangrijke en eerste stap in de totale gebiedsontwikkeling die de gemeente Dordrecht voor de spoorzone voor ogen heeft.

Lees er meer over Lees er meer over

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers