Bouw fietstunnel in Hilversum gestart

Nieuws

12 augustus 2022

Aannemer BAM Infra is in opdracht van ProRail begonnen met de aanleg van een nieuwe fietstunnel in Hilversum. De tunnel, ter hoogte van de Maartendijkseweg, vervangt de onbeveiligde overweg die daar eerder werd verwijderd. Het treinverkeer tussen Utrecht en Hilversum rijdt sinds donderdag 11 augustus weer.

Treinverkeer weer op gang

Om de onbeveiligde overweg te vervangen zijn eerst de overwegplaten en het spoor verwijderd. Hierna is een bouwput ontgraven tot een diepte gelijk aan de te realiseren onderdoorgang. Vervolgens heeft een grote kraan de prefab betonnen delen van de tunnel op de juiste plaats aangebracht. Daarna is de bouwput weer gevuld en verdicht.

Na het terugplaatsen van de onderbaan, het doorgaand spoor en de ballast, kon het treinverkeer op donderdagochtend 11 augustus weer op gang komen. Tot eind september wordt er nog gewerkt aan de op- en afritten van de tunnel, de pompinstallatie en het aanbrengen van de verhardingen.

Natuurgebieden verbinden

De nieuwe fietstunnel verbindt natuurgebieden met elkaar. Er is namelijk niet enkel ruimte voor fietsers en voetgangers, maar ook voor een pad voor ruiters en vee van het Goois Natuurreservaat. Daarnaast komt er een speciale geleiding voor dassen en kleine zoogdieren, zodat ook zij gebruik kunnen maken van de tunnel.

Hard gewerkt

Dit project wordt uitgevoerd in lijn met ‘project DOEN’. Belangrijkste uitgangspunten hiervan zijn de realisatie van maximale klantwaarde, eerlijk geld voor eerlijk werk, optimale samenwerking en werken vanuit de bedoeling.

Bouwmanager Rob Haksel van ProRail vertelt: “door deze werkwijze hebben we tenminste 21 maanden aan werkzaamheden samengeperst in 14 maanden. Dat hebben we gedaan door met elkaar als partners, met eigen kwaliteiten, deskundigheid, expertise en met dezelfde focus, samen te werken. De afgelopen dagen is er ontzettend hard gewerkt zodat we in september de onderdoorgang kunnen opleveren.”

Opheffen onbeveiligde overwegen

ProRail voert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het programma NABO (Niet Actief Beveiligde Overwegen) uit. Het doel hiervan is om alle onbeveiligde overwegen op het reizigersnet, die openbaar toegankelijk zijn, op te heffen, te beveiligen of aan te passen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers