Bovenleidingswerk in Zwolle

Nieuws

14 december 2018

ProRail werkt aan de sporen en de spooromgeving bij Zwolle, de verdere verbetering van het tweede spoorknooppunt van Nederland. Actueel: de gigantische parkeerplaats voor treinen bij Windesheim wordt vernieuwd, uitgebreid en duurzaam aangelegd. Een andere klus die ProRail inpast in het totaal van de verbeteringen is de bouw van de iconische busbrug in opdracht van gemeente Zwolle. Dit weekend werken we aan de bovenleiding bij het rangeerterrein en bij de busbrug.

Parkeerplaats voor nog meer treinen

Met Spoorplan Noord-Nederland investeren we in meer en sneller treinverkeer. Om dat mogelijk te maken is er ook meer capaciteit op het spoor nodig om treinen klaar te zetten en te kunnen parkeren. ProRail werkt landelijk aan 30% uitbreiding van de opstelcapaciteit. Bij Zwolle wordt het 'parkeerterrein' ook uitgebreid.

Dit weekend werken we in dit project aan de bovenleiding, met name de fundering van nieuwe bovenleidingsmasten. 

ProRail past busbrug in

Sinds 2017 werkt ProRail en BAM Infra in opdracht van gemeente Zwolle aan de nieuwe busbrug in Zwolle. De contouren van deze nieuwe Zwolse icoon zijn al goed zichtbaar. De gekromde S-vorm en de combinatie van beton en staal en de slanke betonnen kolommen waarop de constructie rust is bijzonder. Daarnaast krijgt de onderkant van de brug een hoogwaardig houten bekleding en deze combinatie maakt de Zwolse busbrug uniek. Via de webcams is al te zien dat de brug is voorzien van een wegverharding en ook de aansluiting met het busstation is al duidelijk zichtbaar.

Afwerken met hout

Hoewel het einde van de bouw nadert moet er nog het nodige aan de afwerking van de brug worden gedaan. Zo bevestigt de aannemer randelementen aan de brug waaraan de houten lamellenpanelen worden bevestigd. Deze werkzaamheden moeten ook aan het ‘spoorse’ deel van de brug gebeuren en dat kan alleen tijdens een buitendienststelling van het spoor.

Vanaf de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 december tot en met zondag 16 december voert de aannemer deze afbouw werkzaamheden uit onder de busbrug. Naast de afbouw werkzaamheden aan de busbrug werkt aannemer Strukton Rail dit weekend ook aan de bovenleiding onder en ter weerszijden van de busbrug. De aannemer vernieuwt hier de bedrading van de bovenleiding. 

Gevolgen voor treinreizigers

Tijdens de werkzaamheden in dit weekend van zaterdag 15 tot en met zondag 16 december rijden er geen treinen tussen Zwolle en Kampen, tussen Zwolle en Kampen Zuid (Hanzelijn) en tussen Zwolle en Amersfoort. Wilt u reizen met de trein? Raadpleeg dan een reisplanner, bijvoorbeeld via 9292.nl.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers