Brabant­route iets stiller dankzij komst rail­dempers

Nieuws

20 februari 2019

Van Dordrecht tot Venlo worden in diverse plaatsen de komende maanden zogeheten raildempers geplaatst om het geluid van voorbijrijdende treinen te verminderen. In totaal gaat het om circa 100.000 stuks die grotendeels met de hand worden gemonteerd.

Raildempers zijn een soort stalen blokken met kunststof die met clips aan de zijkant van een spoorstaaf worden aangebracht. Ze verlagen het geluid van passerende treinen met gemiddeld zo’n 3 decibel. En dat zorgt voor een merkbaar stiller spoor.

Nachtwerk

De eerste blokken zijn begin dit jaar al geplaatst in Helvoirt en we zijn nu bezig in Dordrecht, Tilburg, Dorst en Gilze-Rijen. De komende maanden volgen dan nog Breda, Oisterwijk, Best, Oirschot, Horst a/d Maas, Venlo, Lage Zwaluwe, Oosterhout en Helmond. In totaal gaat om meer dan 15 km spoor dat wordt voorzien van raildempers. Om het treinverkeer niet te hinderen vindt de montage veelal in de nachtelijke uren plaats. Bewoners worden hierover tijdig geïnformeerd omdat de werkzaamheden hinder kunnen veroorzaken in de omgeving.

Robuuste Brabantroute

De plaatsing van de raildempers is onderdeel van de aanpak Robuuste Brabantroute. Daarin werken de provincies Noord-Brabant en Limburg samen met het Rijk, ProRail en gemeenten aan een veilige, slimme en duurzame afwikkeling van het spoorvervoer over de Brabantroute van Moerdijk tot Venlo. In het kader van hetzelfde project is eerder al de spoorwegveiligheid vergroot door meer seinen te voorzien van het veiligheidssysteem ATB-Vv. Los van het project Robuuste Brabantroute wordt een deel van de 100.000 raildempers geplaatst in directe opdracht van de gemeenten Haaren, Oosterhout en Helmond.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers