Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Circulaire primeur Hollandsche Rading smaakt naar meer

Nieuws

25 maart 2021

Station Hollandsche Rading kreeg begin deze maand compleet circulaire perrons met duurzame keerwanden. Het is nog even pionieren, maar ProRail en zijn leveranciers zijn enthousiast over de ‘bijzondere ontdekkingstocht’ en samenwerking. Bekijk in dit filmpje de werkzaamheden en laat je inspireren!

Alles in één keer

Behalve op het gebied van materiaal, zit de primeur ook in de samenwerking. In het programma Perron op Norm heeft ProRail het werk uit verschillende ‘techniekvelden’ samengevoegd zodat je maar één keer het perron hoeft open te halen. “Nu doen we alles in één keer”, zegt Jan Meurs, rail systems engineer bij ProRail. Ook op andere fronten levert dat voortgang op, heeft Jan gemerkt.

Bekijk: Circulaire primeur smaakt naar meer

Circulaire bestrating

Studio Wae tekende voor de circulaire bestrating op Hollandse Rading. “Meestal worden oude perrontegels gebroken en als stabilisering onder asfalt gebruikt”, vertelt Tynke van den Heuvel van Studio Wae. “Terwijl je deze grondstoffen nog prima kan hergebruiken. Wij gebruiken ze om circulaire bestrating mee te maken.” Tynke is blij met ProRail als opdrachtgever. 

Ik vind het heel erg bijzonder dat ProRail in startups investeert en dat ze ook de waarde zien van innovaties.

Tynke van den Heuvel eigenaresse Studio Wae

Duurzame keerwanden

De keerwanden bij de perrons komen van Bosch Beton, en werden samen met ProRail en de aannemer ontwikkeld. CEO Gerard van de Bosch van het bedrijf: “We hebben echt gekeken naar het perspectief. Wat kunnen we slimmer en duurzamer maken.”

Mijn wens is dat dit de nieuwe norm wordt. Wie weet is in Hollandse Rading daarvoor de eerste stap gezet.

Katja Nelissen circulair ambassadeur bij ProRail

Niet vrijblijvend

Katja Nelissen, circulair ambassadeur bij ProRail, is dol op de ontdekkingstochten die je maakt als je duurzaam en circulair wilt werken. "Je gaat nieuwe materialen en werkwijzen niet alleen bedenken, maar ook toepassen. Ik stimuleer dat duurzaamheid en circulariteit niet vrijblijvend zijn en dat iedereen er mee aan de slag gaat". 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers