Datalek treft 1400 mensen bij ProRail

Nieuws

26 oktober 2022

Een hack bij het bedrijf ID-ware heeft ProRail bij nader inzien meer schade berokkend dan gedacht. Nu blijkt dat door het cyberincident persoonsgegevens van ruim 1400 medewerkers en relaties van ProRail zijn gelekt. Naast ProRail zijn meerdere klanten van ID-ware getroffen.

Risico’s beperkt

Betrokkenen van wie de gegevens zijn gelekt, zijn hiervan inmiddels per e-mail op de hoogte gesteld. De risico’s voor betrokkenen zijn onderzocht. Het is vervelend dat hackers persoonsgegevens kunnen inzien, maar wat zij met de gelekte gegevens kunnen doen lijkt beperkt. Men kan hiermee bijvoorbeeld geen toegang krijgen tot het ProRail-netwerk.

Het meest waarschijnlijk is dat buitgemaakte persoonsgegevens worden misbruikt voor phishing. Met phishing e-mails proberen cybercriminelen persoonsgegevens te achterhalen, zoals financiële gegevens en wachtwoorden. ProRail roept haar medewerkers en relaties op hier extra alert op te zijn.

Genomen maatregelen

Door het bedrijf ID-ware zijn direct aanvullende IT-beveiligingsmaatregelen genomen. ID-ware heeft daarbij een gerenommeerd IT-securitybedrijf ingeschakeld voor ondersteuning. Ook binnen ProRail zijn inmiddels extra voorzorgsmaatregelen genomen voor het geval een kwaadwillende toch probeert misbruik te maken van de gelekte informatie.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers