De trein rijdt weer bij Voorschoten

Nieuws

20 april 2023

Vanaf donderdagochtend 20 april rijdt de trein weer bij Voorschoten. De afgelopen twee weken is met man en macht gewerkt aan herstel van het spoor na het tragische treinongeval van 4 april. Om 05.00 uur werd het spoor vrijgegeven.

Ongeval

Bij het ongeval, waarbij een goederentrein en een Intercity op een bouwkraan botsten, kwam een medewerker van aannemer BAM om het leven. Ongeveer dertig mensen raakten gewond, van wie er negentien naar een zienhuis moesten. De meesten mochten dezelfde dag nog naar huis.

In eerste instantie ging de aandacht uit naar de reizigers en gewonden in de trein. De dagen erna is onderzoek gedaan naar de oorzaak van het ongeluk. Op tweede paasdag begon Mammoet met het bergen van de treinstellen.

Herstelwerkzaamheden

Sinds 12 april werkte BAM aan het herstel van het spoor. Het spoor is vernieuwd, veiligheidssystemen zijn opnieuw geplaatst en getest en de bovenleiding is hersteld. Er is nieuwe ballast aangebracht en kapotte dwarsliggers zijn vervangen. Tot donderdagochtend is er nog hard gewerkt om de laatste zaken af te ronden waarna het spoor weer in dienst kon.

De komende twee weken wordt het gebied opgeruimd: alle materialen en keten worden weggehaald. Als de grond waar de treindelen lagen is gereinigd wordt de tijdelijke weg afgebroken.

Dank

John Voppen, CEO bij ProRail: 'Na een heftig incident dat voor veel betrokkenen nog lang voelbaar zal zijn, hebben we als spoorsector gedaan wat we moesten doen: het spoor herstellen. Ik wil mijn waardering uitspreken voor de snelheid maar vooral de wijze waarop het spoor bij Voorschoten hersteld is. Want dankzij goede samenwerking is deze klus nu geklaard. We werkten met aannemer BAM en onderaannemers, de gemeente Voorschoten, waterleidingbedrijf Dunea, berger Mammoet en natuurlijk ook NS. Iedereen die ervoor gezorgd heeft we hier nu weer treinen kunnen laten rijden, hartelijk dank.'

Het was een intensieve periode. Na het ongeval ging de aandacht in eerste instantie uit naar de reizigers en gewonden in de trein. De inzet van alle hulpverleners heeft een enorme positieve impact gehad op alle betrokkenen. Grote waardering is er voor de bewoners die in de nacht direct te hulp schoten. De afgelopen twee weken kregen zij bovendien te maken met de nasleep van het ongeval. Niet alleen door de bergings- en herstelwerkzaamheden, maar het was ook een komen en gaan van pers, ramptoerisme en een enorme hoeveelheid treinvervangende bussen. Wij danken hen voor hun geduld en begrip.

Treinongeval Voorschoten

Bij het treinongeval op 4 april waren een spoorkraan, een goederentrein en een reizigerstrein betrokken. Een medewerker van aannemer BAM is om het leven gekomen. Lees in het nieuwsbericht terug wat er sindsdien is gebeurd.

Lees het nieuwsbericht Lees het nieuwsbericht

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers