Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

De treinen rijden weer bij Leiden

Nieuws

8 april 2019

Het was een spannend weekend rond Leiden Centraal Station. ProRail moest in één weekend het beveiligingssysteem voor treinverkeer ombouwen en testen. En dan is een weekend kort. We waren maandag tot in de vroege uurtjes bezig, maar het is gelukt. De treinen rijden weer. Nog wel minder dan normaal overigens, want we zijn nog tot maandag 15 april bezig met een enorme spoorvernieuwing.

Bekijk: Omklapweekend Leiden Centraal 6 en 7 april 2019

Zaterdag en zondag reden er bussen in plaats van treinen. En dat was best heftig, aangezien Leiden centraal een van de drukste spoorknooppunten van Nederland is. Vooral zaterdag was het erg druk op het tijdelijke busstation dat we buiten het centrum hadden aangelegd om reizigers van en naar Leiden te brengen.

Nog even doorbijten

Vanaf zondag 24 maart zijn we drie weken lang bezig met een grote spoorvernieuwingsoperatie rondom Leiden Centraal. Om reizigersoverlast zo veel mogelijk te beperken, is er samen met NS voor gekozen om zoveel mogelijk treinen te laten rijden. Maar aangezien de helft van de sporen en de helft van de perrons continu buiten gebruik zijn vanwege de werkzaamheden, ervaren reizigers veel drukte in treinen en rondom perrons. Vanaf maandag 15 april rijden de treinen weer zoals normaal.

Megaklus

ProRail werkt voortdurend aan het vernieuwen en verbeteren van het spoor. Zo ook rondom Leiden Centraal. In twee jaar tijd halen we 28 wissels weg, vervangen we 55 wissels en vernieuwen we over een lengte van twee kilometer rails, dwarsliggers, ballast (spoorgrind) en bovenleiding. Zo houden we het spoor veilig en betrouwbaar. Tegelijkertijd passen we de hoogte van de perrons aan, zodat ze op hetzelfde niveau komen als de vloer van nieuwe treinen. Instappen wordt hierdoor een stuk makkelijker, ook voor mensen met een beperking.

Wat betekent dit voor reizigers?

Tot maandag 15 april rijden er minder treinen. Afhankelijk van de dag en het traject wordt reizigers geadviseerd óm te reizen of gebruik te maken van vervangend busvervoer én rekening te houden met extra reistijd. Vanaf tien dagen van tevoren is de reisplanner van NS bijgewerkt. Het is aan te raden ook vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen voor het meest actuele reisadvies op www.ns.nl of via de app van NS.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers