Door werkzaamheden geen treinen bij Amsterdam Zuid

Nieuws

Gepubliceerd op 3 november 2022

Van 12 november tot en met 26 november 2022 rijden er geen treinen van en naar station Amsterdam Zuid. Aannemer BAM gaat in die periode werken aan het spoor: verplaatsen en vervangen van wissels, nieuwe wissels plaatsen, verleggen van kabels en leidingen en verplaatsen van seinen.

Drukte op perrons

De werkzaamheden zijn noodzakelijk vanwege de verwachte groei van het aantal reizigers. Ook de drukte op perrons bij onder andere station Schiphol Airport en de toekomstige werkzaamheden bij Amsterdam Centraal zijn belangrijke redenen om dit werk te gaan doen. Door deze werkzaamheden kunnen we namelijk over een paar jaar meer treinen laten rijden tussen Schiphol en Amsterdam Centraal.

Stuivertje wisselen

Door de wissels te vervangen en te verplaatsen bij station Amsterdam Zuid, kan de Intercity direct (de extra snelle trein tussen Amsterdam en Breda) in de toekomst via de oostkant door Amsterdam rijden. Hierdoor ontstaat weer ruimte op het spoor aan de westkant van de stad en is het dus mogelijk om meer treinen in te zetten tussen Schiphol en Amsterdam Centraal.

Opereren in bijzonder gebied

De werkzaamheden zijn zorgvuldig voorbereid, vertelt bouwmanager Pieter Meeuwisse van ProRail. "Dat was best een uitdaging, bijvoorbeeld vanwege het algehele tekort aan materialen en mamkracht. Ook het gebied waar we opereren is bijzonder: de Zuidas. Hier wonen en werken op een relatief klein oppervlakte veel mensen die hinder kunnen hebben van ons werk. Ook hier houden we continu rekening mee. Belangrijk hierbij is dat we duidelijk blijven communiceren en het werk volgens planning opleveren. En daar gaan we voor."

  • Werkzaamheden op de Zuidas
    Werkzaamheden op de Zuidas
  • Station Amsterdam Zuid
    Station Amsterdam Zuid
  • De Zuidas in de avond
    De Zuidas in de avond

Meelifters

ProRail en NS proberen altijd zoveel mogelijk werk met werk te combineren om reizigers en omwonenden zo min mogelijk te hinderen. Vandaar dat bij langere treinvrije periodes meerdere aannemers zich melden om ‘mee te liften’. Zij kunnen dan noodzakelijk werk aan het spoor uitvoeren terwijl er op dat moment geen treinen rijden. 'Zuidasdok’ maakt van de gelegenheid gebruik. Zo wordt er gewerkt aan perrons bij de nieuw te bouwen Brittenpassage en bij de spoorbrug: de Schinkelbrug.

Alternatieve routes voor reizigers

Tijdens de werkzaamheden rijden er geen treinen van en naar station Amsterdam Zuid. Het station blijft goed bereikbaar per metro, bus en tram. Gebruik voor actuele reisinformatie per trein een reisplanner.

Raadpleeg reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Laat je spoorwens in vervulling gaan!

Voor veel mensen is het een grote droom om te ervaren hoe het is om te werken op en rond het spoor. En die droom kan tijdens de Spoorwensdagen in vervulling gaan.

Lees meer

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers