Drie jonge kunstenaars kleden station Groningen aan

Nieuws

Gepubliceerd op 18 mei 2022

Vanaf dinsdag 17 mei kun je op station Groningen drie nieuwe kunstwerken bewonderen. Ze zijn gemaakt door Amerah Alabdulrahman uit Koeweit, Leonie Deddens uit Duitsland en Denise Bozcuk uit Turkije, allen studenten aan Kunstacademie Minerva.

Oude foto's, nieuw jasje

De studenten ontwierpen voor het project Groningen Spoorzone een kunstwerk om het station in verbouwing een stukje mooier te maken voor reizigers. Hiervoor kregen zij oude foto's van het station uit de Groninger Archieven. De opdracht? De foto's in een nieuw jasje steken en zo een verbinding leggen tussen het heden en verleden. Dat leverde drie kleurrijke en unieke kunstwerken op.

  • Leonie Deddens bij haar kunstwerk
    Leonie Deddens bij haar kunstwerk
  • Denise Bozcuk bij haar kunstwerk
    Denise Bozcuk bij haar kunstwerk
  • Amerah Alabdulrahman bij haar kunstwerk
    Amerah Alabdulrahman bij haar kunstwerk

Groninger Archieven

Het idee om studenten van Kunstacademie Minerva de bouwschutting te laten opknappen, kwam van Michael Hermse, collectiebeheerder beeld bij Groninger Archieven. Zijn idee kon rekenen op veel enthousiasme onder de betrokken partijen. Zo ging in 2021 een eerste groep tweedejaars studenten Grafische Vormgeving aan de slag. Het resultaat: het drieluik ‘Groeten uit Groningen’ van Erja Veldhuis.

Groningen Spoorzone heeft met Groninger Archieven en Minerva afgesproken de samenwerking de komende jaren voort te zetten. Zo krijgen nieuwe studenten tijdens de verbouwing elk jaar de kans hun ontwerp te laten zien aan reizigers. De kunstwerken die 17 mei zijn geplaatst, maken deel uit van de tweede editie.


Ben je benieuwd naar de verhalen achter de kunstwerken? Hier vertellen de  kunstenaars je meer over hun ontwerp.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers