Drie weken vol spoorvernieuwing op Watergraafsmeer

Nieuws

10 mei 2023

Opstelterrein Watergraafsmeer is een van de belangrijkste opstelterreinen van Nederland. Om het terrein klaar te maken voor de toekomst voeren we uitgebreide vernieuwingswerkzaamheden uit. Op dit moment is aannemer BAM de laatste hand aan het leggen van een fase in deze vernieuwing.

Specifieke situatie

De afgelopen weken zijn er sporen vernieuwd, wissels en ballast vervangen en oversteekplaatsen voor machinisten verbeterd. Deze werkzaamheden hebben vooral overdag plaatsgevonden. Bouwmanager Rogé Verboom vertelt: “Vaak werken we natuurlijk ’s nachts of een heel weekend 24 uur per dag door, maar hier bleken de belangen heel anders. Zo’n opstelterrein is vooral ’s nachts belangrijk, omdat er dan treinen geparkeerd, nagekeken en schoongemaakt worden. Door de werkzaamheden juist overdag te plannen konden die processen gewoon doorgaan. Hoewel onze buitendienststelling daarmee langer duurde was er toch veel minder hinder voor vervoerders die gebruik maken van de Watergraafsmeer. Mooi toch?”

 • Sporen worden vernieuwd op opstelterrein Watergraafsmeer
  Sporen worden vernieuwd op opstelterrein Watergraafsmeer
 • Ook wissels worden gedurende deze drie weken vervangen
  Ook wissels worden gedurende deze drie weken vervangen
 • "Zo’n opstelterrein is vooral ’s nachts belangrijk, omdat er dan treinen geparkeerd staan, nagekeken en schoongemaakt worden. Daarom planden we de werkzaamheden overdag."
  "Zo’n opstelterrein is vooral ’s nachts belangrijk, omdat er dan treinen geparkeerd staan, nagekeken en schoongemaakt worden. Daarom planden we de werkzaamheden overdag."
 • Met deze werkzaamheden bereiden we het grootste opstelterrein van Amsterdam voor op de toekomst
  Met deze werkzaamheden bereiden we het grootste opstelterrein van Amsterdam voor op de toekomst

Meer voordeel

De planning overdag leverde nog meer voordelen op. “Ook voor de aannemer was dit veel prettiger. ’s Nachts werken vraagt een andere planning en vraagt ook meer van de mensen. En dat in een krappe markt waarbij personeelstekort speelt.”

Ook voor de omgeving is overdag werken veel prettiger volgens Rogé. “Rondom het opstelterrein liggen verschillende Amsterdamse woonwijken, met woningen dicht bij het spoor. Werkzaamheden overdag geven veel minder hinder, simpelweg omdat we mensen niet uit hun slaap houden. Zo zie je maar hoe een aanpassing aan een specifieke situaties allerlei voordelen met zich mee kan brengen.”

Meer werk in de rest van het jaar

De werkzaamheden de afgelopen weken zijn een tweede fase in meerdere grote klussen die worden uitgevoerd dit jaar op Watergraafsmeer. Een volledig overzicht is terug te vinden op de projectpagina. Met deze werkzaamheden bereiden we het grootste opstelterrein van Amsterdam voor op de toekomst, waarbij uiteindelijk treinen efficiënter  en met minder hinder voor de omgeving over het terrein zullen rijden. In 2023, en ook daarna, zullen we dus bezig zijn met vervangen, vernieuwen en aanpassen.

Watergraafsmeer

Het opstelterrein of emplacement Watergraafsmeer krijgt de komende jaren een opknapbeurt. We gaan sporen, ballast en dwarsliggers vernieuwen. Ook halen we overbodige wissels weg en vernieuwen we verouderde wissels.

Lees over dit project Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers