Amsterdam : Vernieuwing opstelterrein Watergraafsmeer

Het opstelterrein of emplacement Watergraafsmeer krijgt de komende jaren een opknapbeurt. We gaan sporen, ballast en dwarsliggers vernieuwen. Ook halen we overbodige wissels weg en vernieuwen we verouderde wissels. Aan de oostzijde plaatsen we een nieuwe wissel en een groot deel van het emplacement wordt ‘centraal bediend gebied’ gemaakt door seinen neer te zetten.

Locatie
Amsterdam
Startdatum
2022
Einddatum
2024

Werkzaamheden

Watergraafsmeer is een van de belangrijkste opstelterreinen in Nederland. Dagelijks komen hier vele treinen na hun diensttijd ‘overnachten’. Ze worden van binnen en buiten schoongemaakt en bevoorraad. Ook de sporen op een opstelterrein verouderen en moeten tijdig vervangen worden om het spoor veilig en betrouwbaar te houden. Dat is wat we de komende jaren gaan doen op verschillende locaties op Watergraafsmeer: vervangen, vernieuwen en aanpassen.

Wat, waar en wanneer

De werkzaamheden zijn verspreid over verschillende periodes en plekken. Om omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden zo weinig mogelijk hinder te bezorgen, hebben we een kaart gemaakt waarop datum, tijd en locatie zijn aangegeven. Wanneer je je adres in de zoekbalk invult, zie je in één oogopslag wat er in jouw omgeving gaat gebeuren. Deze kaart houden we zo actueel mogelijk. Voor 2022 is nauwkeurig vastgelegd wanneer en waar we aan de slag gaan en wat dit betekent voor de omgeving. Voor 2023 hebben we globaal in beeld wat we gaan doen. Voor 2024 is dit nog niet bepaald.

Op de kaart

Wil je weten waar we precies aan de slag gaan en wat we daar gaan doen? Bekijk het op de interactieve kaart.

Bekijk de kaart

Wissels

Op het opstelterrein liggen veel wissels. Deze zorgen ervoor dat de treinen van het ene spoor op het andere spoor komen. We gaan een groot aantal wissels vervangen maar ook verwijderen omdat ze overbodig zijn. Er komen uiteindelijk minder wissels op dit terrein te liggen. Minder wissels betekent minder geluidshinder, want treinen die over wissels rijden hoor je beter dan wanneer ze over het rechte spoor rijden.

Aan de oostkant van Watergraafsmeer, over de gemeentegrens met Diemen net voorbij de Ouddiemerlaan, gaan we een nieuwe wissel plaatsen. Ook sluiten we een doodlopend stuk spoor aan op een bestaand spoor. Zo zorgen we ervoor dat treinen makkelijker doorrijden richting de stations Muiderpoort en Diemen Zuid, richting Schiphol. Treinen die naar het opstelterrein gaan kunnen hier bovendien nu ook rechtstreeks naar toe: zij hoeven geen omweg meer te maken. Dit scheelt ‘treinbewegingen’.

Spoorbeveiliging

Op de langere termijn gaan we een deel van de sporen ‘in de beveiliging’ brengen. Dit betekent dat de centrale verkeersleiding de rijweg van de trein regelt. Nu doet de machinist dit hier nog lokaal en handmatig: de machinist stopt de trein, stapt uit en zet de wissel om. Wanneer we dit centraal bedienbaar hebben gemaakt, kunnen treinen op de seinen doorrijden. Een soort ‘cruise control’.

Er is hierdoor meer veiligheid op het spoor en ook minder hinder voor de omgeving, want een trein die stopt en weer optrekt geeft meer geluid dan een trein die in één keer kan doorrijden. De verwachting is dat we deze klus vanaf 2024 gaan uitvoeren.

Parkeerplaats voor treinen

Het opstelterrein Watergraafsmeer bestaat sinds 1904 en is in meer dan honderd jaar enorm uitgebreid. Het opstelterrein is van groot belang om de gewenste dienstregeling goed uit te voeren. Dit geldt voor Amsterdam en omgeving en ook voor de rest van Nederland. Tevens is Watergraafsmeer hét opstelterrein voor internationale treinen zoals de Eurostar, de Thalys en de Nightjet.

Planning

In het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 februari 2022 starten we met de eerste zichtbare werkzaamheden op het opstelterrein: we gaan sporen en overpaden vernieuwen. Hiervoor zijn de voorbereidingen in volle gang. In de week van 24 januari 2022 richten we de bouwplaats in en leveren we materiaal aan via het spoor.

Na de zomer van 2022 gaan we onder andere het wissel aan de oostzijde aanleggen en diverse wissels vervangen en verwijderen in het ‘midden’ van het opstelterrein.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers