Drie weken werkzaamheden op station Ede-Wageningen

Nieuws

3 augustus 2022

De stationsomgeving van Ede-Wageningen gaat flink op de schop om de bouw van het nieuwe station mogelijk te maken. Van 7 tot en met 30 augustus zijn er grote werkzaamheden die dag en nacht en in het weekend doorgaan. In die periode rijden er tijdelijk geen treinen. NS en Connexxion adviseren reizigers om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen of een omreisroute te gebruiken.

Modern en duurzaam

Station Ede-Wageningen wordt compleet vernieuwd. Ook het omliggende gebied wordt aangepakt. Het nieuwe station wordt modern en duurzaam met goede voorzieningen. Het station is straks klaar voor de toekomst met zonnepanelen op het stationsgebouw, moderne fietsenstallingen, een overzichtelijk busplein, en gelegen aan een stadspark. Het nieuwe station is naar verwachting klaar in 2024. De stationsomgeving is een jaar later klaar, in 2025.

Impressie van het nieuwe station Ede-Wageningen (pdf)

Wat gaan we doen?

De komst van het nieuwe station is meer dan het slopen van het oude en het bouwen van het nieuwe. Deze zomer is aannemer EdesPoort al gestart met voorbereidende stappen voor de komst van het nieuwe station. Zo vernieuwt hij in augustus het gehele spoor tussen de spoorwegovergangen Kerkweg, Sysselt en Prins Bernhardlaan. Het spoor tussen de spoorwegovergang Prins Bernhardlaan en station Ede-Wageningen wordt vervangen door duurzamer spoor met minder wissels.

Ook sloopt de aannemer een gedeelte van perron 1 en het dak op het huidige middenperron en schuift hij de 8.000 ton zware nieuwe reizigerstunnel (Oosttunnel) op z’n plek. Om al dit werk te kunnen doen zodat de treinen vanaf 31 augustus weer kunnen rijden, zijn er honderden mensen per dag aan het werk bij het station. Op bijgevoegde kaart een totaal overzicht van alle werkzaamheden in augustus en een impressie van de eindsituatie in 2024.

Werkzaamheden augustus 2022 (pdf)

Omleidingen

Om veilig te kunnen werken, zijn er tijdens de werkzaamheden een aantal plekken voor alle verkeer afgesloten, met uitzondering van hulpdiensten. De spoorwegovergang in de Prins Bernhardlaan blijft tijdens de werkzaamheden grotendeels open, met uitzondering van 19 augustus. Verkeersregelaars kunnen het verkeer op die dag maximaal tien minuten tegenhouden in verband met werkzaamheden in de nabijheid van de spoorwegovergang.

Geen treinen, wel bussen

Om alle werkzaamheden goed, snel en veilig uit te voeren, werkt EdesPoort dag en nacht door en rijden er geen treinen vanaf zondag 7 tot en met dinsdag 30 augustus via station Ede-Wageningen. Ook de Valleilijn rijdt niet tussen station Ede-Wageningen en Barneveld Centrum. NS en Connexxion zetten bussen in. Wilt u reizen in deze periode? Bekijk dan de website of reisplanner van de vervoerders NS of Connexxion voor meer informatie en houd rekening met een langere reistijd. Reizigers worden dringend geadviseerd om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen of een omreisroute te gebruiken.

Meer informatie

Voor meer informatie over het nieuwe station Ede-Wageningen, kijk op www.spoorzone-ede.nl. Ook kunt u de gratis app Spoorzone Ede downloaden. U vindt deze app door in de app-store te zoeken op ‘Spoorzone Ede’.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers