Dura Vermeer vernieuwt sporen in Amsterdamse Westhaven

Nieuws

5 december 2023

De sporen in de Amsterdamse Westhaven zijn van groot belang voor het goederenvervoer in Nederland. Om het spoor in goede conditie te houden is onderhoud nodig. Aannemer Dura Vermeer gaat dat namens ProRail uitvoeren in 2024 en 2025. Vandaag is de definitieve gunning voor het contract.

Goede afstemming

“We zijn blij dat Dura Vermeer aan boord is”, zegt Sjoerd Haga, projectmanager bij ProRail. “Zij hebben veel ervaring met dit soort projecten. Nu kunnen we verder werken aan een definitieve planning. Die is belangrijk voor de bedrijven die gebruikmaken van deze goederenspoorlijn.”

De logistiek in zo’n havengebied werkt anders dan op hoofdsporen, legt Sjoerd uit: “Om het simpel te zeggen: goederen kunnen niet met de bus. En een goederentrein is al snel een vrachtwagen of vijftig. Die hebben we liever niet op de weg. Dus afstemming met de omgeving is van groot belang.”

Een goederentrein is al snel een vrachtwagen of vijftig. Die hebben we liever niet op de weg.

Sjoerd Haga projectmanager bij ProRail

Planning Westhaven

In de jaren 2024 en 2025 wordt aan het spoor gewerkt op verschillende plekken in de Westhaven. Voor het plannen van de werkzaamheden wordt, naast hinder op het spoor, ook gekeken naar hinder voor de omgeving.

Sjoerd: “Op de Westhaven kruisen de sporen veel toeleidende wegen naar bedrijventerreinen die door ons werk tijdelijk afgesloten zullen worden. Hierover hebben we regelmatig contact met Port of Amsterdam, en daarmee ook de bedrijven op de Westhaven. Zo kunnen we een zo optimaal mogelijke planning maken. Voor ons, in combinatie met de omgeving.”

Europese verbinding

Goederenvervoer is van groot belang voor Nederland. Goederen vervoeren we het liefst via het spoor, omdat het duurzaam is en de veiligste manier van transport. Het spoor verbindt onze havens met de industriële centra in Europa. Om dit vervoer betrouwbaar te houden voeren we onderhoud uit aan de sporen, zoals in de Amsterdamse Westhaven.

Goederenvervoer

Het spoor verbindt mensen met hun woon- en werkplek. Steden met andere steden. Maar het spoor verbindt ook onze havens met de industriële centra in Europa. Er gaan veel goederen over het Nederlandse spoor.

Lees meer over spoorgoederenvervoer Lees meer over spoorgoederenvervoer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers