Slimmer, sneller en schoner invoeren van treinbeveiligingssysteem

Nieuws

10 augustus 2020

“Ik realiseer me meer dan ooit dat we verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van een schone en gezonde wereld aan de volgende generaties. Een groot bedrijf als ProRail is in de positie om daaraan een goede bijdrage te leveren”, zegt Carla van der Ee, projectmanager Innovatie bij ProRail.

Duurzame toepassingen

De afgelopen jaren hebben we niet stil gezeten en ontwikkelden we met partners mooie duurzame toepassingen op en rond het spoor. Zo installeren we zonnepanelen op stations, plaatsen we ledverlichting en kiezen we steeds meer voor duurzame bouwmaterialen bij vernieuwingswerk. Maar ook op de gebieden die wat minder zichtbaar zijn, wil ProRail duurzaam te werk gaan. Bijvoorbeeld bij de aanleg van het nieuwe treinbeveiligingssysteem, het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Samenwerking met gespecialiseerde bedrijven is hierbij een belangrijke voorwaarde voor succes. 

Veilig en duurzaam meer treinen laten rijden

In alle Europese landen stappen de spoorbeheerders over op dit nieuwe systeem, dus ook in Nederland. ProRail heeft zich als doel gesteld om dat op een zo snelle, slimme en duurzaam mogelijke manier te doen. “Over ERTMS is al veel gezegd en geschreven, maar nu is het tijd om de uitvoering in gang te zetten”, zegt Carla. Ze licht dit complexe nieuwe systeem toe: “ERTMS is ons nieuwe digitale treinbeveiligingssysteem. Het werkt onder andere met kleine techniekkastjes op en nabij het spoor. Vanuit deze kastjes worden digitale signalen uitgewisseld met de trein. Daar leest de machinist de informatie op een scherm. ERTMS is ruimtebesparend én veiliger, omdat een flink aantal objecten, zoals seinen, langs het spoor verwijderd kunnen worden. Bovendien is een optimaal beveiligd spoor een voorwaarde om treinen dichter achter elkaar op het spoor te laten rijden. Zo kunnen we nog meer treinen kwijt.”

Lees verder onder de foto.

Spoor en kabels in het RailCenter in Amersfoort
Spoor en kabels in het RailCenter in Amersfoort

Vijftig pareltjes 

Carla vertelt over de manier waarop ERTMS landelijk wordt uitgerold: “Normaal gesproken definiëren we bij de start van een omvangrijke aanbesteding een dichtgetimmerde opdracht. Daarin geven we heel gedetailleerd aan hoe we willen dat de werken moeten worden uitgevoerd. Meestal komt daar een handje vol, vaak bekende, opdrachtnemers voor in aanmerking. Nu vragen we veel globaler uit én op meerdere techniekvelden. Op deze manier ontdekken we inventieve en duurzame technieken die ons worden aangeboden door gespecialiseerde bedrijven. Ook kleine startups kunnen zich melden. Samen met een scoutingsbureau hebben we zo’n vijftig potentiële pareltjes ontdekt. Daar zitten ontwerpers, technici, installatiebedrijven en Artificiële Intelligence (AI) experts bij.”

Kan niet, bestaat niet

Een veranderingsproces starten zonder precies te weten waar we willen uitkomen is spannend. Carla, optimistisch van aard: “Juist bij grote, logge projecten en vraagstukken vind ik het een sport om ruimte te creëren voor onverwachte ontmoetingen en vernieuwende ideeën. Omdat mensen dan vaak uit spontaan enthousiasme samen in beweging komen.” Daaraan vol overtuiging toevoegend: “Kan niet, bestaat niet. Door te beginnen, krijgen we de volgende zinnige stap vanzelf helderder in beeld. Fouten maken mag, als je maar leert en bijstuurt. Dat ERTMS moet worden ingevoerd is klip en klaar, dus laten we ons bij omvangrijke projecten verlossen van een zekere logheid en zwaarte. Door een open vraag aan de markt voor te leggen, doen we dat.” 

Lees verder onder de foto.

Testspoor op het RailCenter in Amersfoort
Testspoor op het RailCenter in Amersfoort

Duurzaamheid afdwingen

“Als ProRail hebben we door onze omvang en positie de macht en de middelen om duurzaamheid af te dwingen”, vindt Carla. Ze benadrukt dat een bedrijf als ProRail verantwoord met al zijn middelen moet om gaan. “We geven ons geld uit namens de BV Nederland en daar past oog voor de wereld om ons heen bij. Dat geldt voor zorgvuldig omgaan met onze fysieke omgeving, maar eveneens dat we onze rol pakken om naast de grote aannemers en bekende partijen ook kleine clubs betrekken en hen daarmee van werk- en ontwikkelkracht voorzien.”

Duurzame mobiliteit

Bij ProRail kijken we altijd vooruit. Om mensen, steden en bedrijven op een duurzame manier en innovatieve oplossingen met elkaar te blijven verbinden. Wil jij hieraan meewerken? Kijk eens op werkenbijprorail.nl. Carla is van 10 tot en met 15 augustus ook te volgen via het @WerkenbijProRail Instagramaccount

Carla van Ee, innovator bij ProRail
Carla van Ee, innovator bij ProRail

Duurzame mobiliteit

Bij ProRail kijken we altijd vooruit. Om mensen, steden en bedrijven op een duurzame manier en innovatieve oplossingen met elkaar te blijven verbinden. In de serie Duurzame mobiliteit vertellen onze collega's wat zij doen om dit mogelijk te maken.

Lees alle verhalen

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers