Eerste duurzame fietsenstalling geopend in Maastricht

Nieuws

24 november 2022

Een primeur: de fietsenstalling van station Maastricht aan de Meerssenerweg is door ProRail omgebouwd tot een energieneutrale stalling op straatniveau. John Aarts, wethouder Maastricht en regiodirecteur Dimitri Kruik van ProRail openden op 24 november deze bijzondere fietsenstalling.

Landelijke primeur

Voor ProRail is de fietsenstalling aan de Meerssenerweg een landelijke primeur. Nergens in Nederland is een buitenstalling voorzien van de technische snufjes zoals die in Maastricht zijn toegepast. Zo hebben wij in de overkapping zonnepanelen aangebracht, die digitale wegwijsborden van stroom voorzien. Fietsers zien op de borden al op afstand waar nog stallingsruimte vrij is. Via camera’s in de fietsrekken wordt geregistreerd hoe lang een fiets gestald staat.


Fietsen die langer dan 14 dagen in de stalling staan, worden direct verwijderd en naar het fietsdepot van de gemeente Maastricht aan de Gerardusweg gebracht. Het is namelijk niet de bedoeling dat hier langdurig gestald wordt. Wethouder Aarts: “Ik ben verheugd dat deze innovatieve fietsenstalling niet alleen energieneutraal is, maar ook de service voor de fietser verbetert. Door te registreren hoe lang de fiets er staat, kunnen we ook tijdig weesfietsen herkennen en verwijderen.”

  • Handige borden geven aan waar nog plek is.
  • Camera's houden bij waar en hoe lang fietsen gestald staan.

Pilot

Het komende jaar is daarom een pilotjaar: werken de digitale wegwijsborden en camerasystemen zoals vooraf bedacht? ProRail monitort de stalling het komende jaar voortdurend, in nauwe samenwerking met de gemeente Maastricht. Met als doel om in elke buitenstalling rondom de Nederlandse stations dezelfde innovaties toe te passen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers