Eerste spoor in Rijswijk

Nieuws

29 april 2021

Vandaag legden Strukton en ProRail het eerste stukje spoor voor de spoorverdubbeling in Rijswijk, als onderdeel van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) Rijswijk-Rotterdam. Tjark de Vries, directeur Strukton Rail en Hans Versteegen, programmamanager PHS van ProRail draaiden de sporen vast met een kraagboutmachine. Op 17 mei 2021 gaat dit stuk spoor meteen in gebruik.

Meer mensen, meer treinen

De nieuwe sporen komen aan weerszijde van de bestaande sporen te liggen. In 2019 zijn we begonnen met het project, en is er ruimte gemaakt voor de nieuwe spoorbaan. De uitbreiding heeft als doel dat we straks meer treinen kunnen laten rijden op dit traject omdat ieder jaar steeds meer mensen met de trein rijden.

Hans Versteegen en Tjark de Vries met de kraagboutmachine
Hans Versteegen en Tjark de Vries met de kraagboutmachine

Slinger

In het project heet dit eerst nieuwe stuk spoor ‘de Slinger’. Vanaf 17 mei rijdt de trein richting Den Haag, zodra die uit de tunnel van Delft komt, over het nieuwe spoor tot aan de nieuwe spooronderdoorgang in Rijswijk. Daar takt het nieuwe spoor weer aan op het oude spoor en maakt als het ware een trage slingerbeweging.

In de trein merk je daar gelukkig niets van. Door nu al dit spoor in gebruik te nemen, zijn de andere werkzaamheden voor dit project anders te plannen. Er is geen aparte werkruimte nodig op het DSM-terrein, waardoor het project sneller uitgevoerd kan worden.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers