Eerste werkzaamheden op station Harlingen

Nieuws

1 juli 2020

In opdracht van ProRail is aannemer De Boer & De Groot op 22 juni gestart met de werkzaamheden op station Harlingen. Hierdoor was station Harlingen van 22 juni tot en met 29 juni deels buiten dienst en reden er minder treinen.

Eerste bouwstap afgerond

In deze periode is de eerste bouwstap afgerond, waarin de werkterreinen zijn ingericht en de steigers zijn opgebouwd. Daarnaast is perron 2 verbreed en is er vanaf het voorplein naar perron 2 een cross over-platform aangelegd.

Renovatie van de perronkappen

De perronkappen op station Harlingen staan er al bijna 160 jaar. In deze tijd is er het nodige aan veranderd en gesleuteld. Nu zijn de perronkappen aan vervanging toe. Daarom renoveren we de perronkappen en brengen we deze zoveel mogelijk terug in originele staat. Ook plaatsen we duurzame ledverlichting en nieuw stationsmeubilair.

Vertrek vanaf perron 2

Spoor 1 is tijdens de werkzaamheden buiten gebruik. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de renovatie. De treinen van en naar Leeuwarden vertrekken van spoor 2. Om de dienstregeling vanaf perron 2 af te kunnen handelen is deze het afgelopen weekend verbreed en is het cross over-platform geplaatst. Dit platform is over spoor 1 aangelegd. Hierdoor kunnen reizigers perron 2 makkelijk bereiken.

Kleurhistorisch onderzoek

ProRail wil de perronkappen en het stationsgebouw terugbrengen in originele staat en dus ook in de originele kleur. Daarom is er kleurhistorisch onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Spoorbouwmeester, de gemeente Harlingen, NS en de Monumentencommissie.

Door de verschillende kleurlagen vast te stellen, wordt bepaald wat de originele kleur is geweest. Uiteindelijk willen we de originele kleurstelling terugbrengen die tegelijkertijd past in de huidige tijdsgeest. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers