Enorme spoorvernieuwing rond Gouda begint

Rondom Gouda gaat ProRail ongeveer 75 procent van het spoornet vernieuwen. Zo zorgt ProRail ervoor dat de driehoek Gouda-Rotterdam-Den Haag betrouwbaar, veilig en goed bereikbaar blijft voor reizigers- en goederenvervoer. Bij aanvang van de meivakantie, van 22 tot en met 25 april, beginnen we met deze omvangrijke klus.
Groot onderhoud is nodig om het spoor zo betrouwbaar mogelijk te houden.
Groot onderhoud is nodig om het spoor zo betrouwbaar mogelijk te houden.

Gedurende de komende twee jaar vervangen we 62 wissels, 8600 meter rails, dwarsliggers en ballast over een lengte van 1100 meter en kabels en leidingen over drie kilometer. Ook creëren we meer capaciteit op de perrons en werken we hard aan nieuwe stations en aan de mogelijkheid om vaker de trein te laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De spoorvernieuwing vindt gespreid plaats, reizigers worden steeds tijdig op de hoogte gehouden van de werkzaamheden.  

Waar zijn we aan het werk:

  • Gouda, op het emplacement en het spoor tussen Gouda en Gouda Goverwelle: vernieuwen spoorstaven, dwarsliggers, spoorgrind en wissels.
  • Op station Rotterdam Alexander, passen we de hoogte van de perrons aan. Hierdoor kunnen reizigers in de toekomst gelijkvloers instappen.
  • Tussen Gouda en Den Haag en tussen Gouda en Alphen aan den Rijn vernieuwen we een flink deel van de bovenleiding.
  • Tussen Gouda en Den Haag, ter hoogte van afrit Zoetermeer A12 en het viaduct van de HSL over de A12 werken we aan het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer.
  • We brengen dit weekend 183 boorpalen aan voor een nieuw perron en werken aan de bovenleiding. Zo komen er nieuwe bovenleidingsportalen. De oude worden weggehaald omdat ze in de weg staan voor het nieuwe station.
  • Tussen Gouda en Alphen aan den Rijn starten we met de voorbereidingen voor een nieuw station: Boskoop Snijdelwijk. Op 22, 23 en 25 april halen we eerst het oude perron weg dat destijds is aangelegd voor Lightrail. Naar verwachting gaat het station in december 2017 open. Ook in Waddinxveen komt een nieuw station.
  • Het nieuwe station Boskoop Snijdelwijk is onderdeel van de verbeteringen aan de spoorlijn Alphen aan den Rijn - Gouda. Het spoor wordt gereedgemaakt om treinen vaker te laten rijden, waardoor in het najaar elk kwartier een R-net trein kan rijden. 

Combineren van werkzaamheden

ProRail werkt continu aan de betrouwbaarheid van het spoor door onderhoud, vernieuwing en uitbreiding. We combineren werkzaamheden zoveel als mogelijk en voeren het werk op rustige tijdstippen uit: 's nachts, in het weekend of in de vakantie. Ook vervoerders hebben daarin een stem. In de meivakantie werken we daarom van 22 tot en met 25 april aan het spoor tussen Gouda en Alphen aan den Rijn, Gouda en Den Haag, Gouda en Rotterdam en Gouda en Woerden. Door het werk zo te spreiden zoals het nu is gepland, wordt de hinder voor reizigers tot een minimum beperkt. 

Gevolgen treinverkeer

De werkzaamheden hebben gevolgen voor het treinverkeer Rotterdam Centraal/Den Haag Centraal-Utrecht Centraal en Gouda-Alphen aan den Rijn. Op langere, doorgaande trajecten adviseert NS reizigers om om te reizen. Op kortere trajecten kunnen reizigers gebruikmaken van NS-bussen. De extra reistijd zal 15 tot 30 minuten bedragen. Voor reizen op maandag 24 en dinsdag 25 april adviseert NS reizigers waar mogelijk buiten de spits te reizen.

Check voor vertrek

Check kort voor vertrek altijd even de reisplanner van je vervoerder,  zodat je niet voor verrassingen kom te staan.

Gepubliceerd op