Equal Pay Day: zo staat ProRail ervoor

Nieuws

13 november 2023

In Nederland valt Equal Pay Day dit jaar rond 14 november. Deze symbolische dag markeert het moment waarop vrouwen de rest van het jaar voor niets werken. De loonkloof tussen mannen en vrouwen in ons land wordt groter. Maar onderzoek laat bij ProRail een andere ontwikkeling zien: de loonkloof is verder afgenomen.

Gelijk en inclusief

“ProRail wil zijn medewerkers op een eerlijke en gelijke manier belonen en ik sta ervoor dat we daarmee doorgaan”, zegt CEO John Voppen. “Ook al zijn we tegen de landelijke trend in verder gekomen in het laten krimpen van de loonkloof, er is nog een verschil. Mede door daar open over te zijn vestigen we hier de aandacht op en stimuleren we verdere aanpak. Want het is voor ons belangrijk dat elke collega zich gewaardeerd voelt en dat wij als organisatie bijdragen aan een gelijke en inclusieve maatschappij.”

ProRail vindt het belangrijk onafhankelijk onderzoek te laten doen naar of wij er in slagen al onze medewerkers op een eerlijke en gelijke manier te belonen. Afgelopen maand hebben we onze analyse laten uitvoeren door AnalitiQs, onderzoeksbureau gespecialiseerd in HR-analyse.

ProRail wil zijn medewerkers op een eerlijke en gelijke manier belonen en ik sta ervoor dat we daarmee doorgaan.

John Voppen CEO bij ProRail

Loonkloof of beloningsverschil

Als je alle gemiddelde salarissen van alle mannen binnen een organisatie vergelijkt met alle gemiddelde salarissen van alle vrouwen binnen een organisatie, dan heb je het over een loonkloof. Dat is bij ProRail 6,3% in het voordeel van de mannen. In 2022 was dit nog 7,9%, ook in het voordeel van de mannen.

Veel van de verschillen zijn te verklaren. Zo werken er bij ProRail meer mannen in de onregelmatigheid en ontvangen zij dus vaker dan vrouwen een onregelmatigheidstoeslag. Ook werken bij ProRail mannen vaker in een hogere functiegroep. Daarnaast zijn mannen werkzaam bij ProRail gemiddeld ouder dan vrouwen. Als je al deze verklaringen meeneemt, is het zogenaamde gecorrigeerde verschil in beloning tussen mannen en vrouwen bij ProRail 1,6%. Voor 1,6% van het salarisverschil is dus geen verklaring gevonden. Dit noemen we het beloningsverschil.

Verschil is gedaald

Uit de donderdag gepresenteerde resultaten blijkt dat het beloningsverschil bij ProRail is gedaald van 1,9% in 2022 naar 1,6% in 2023 (peildatum 1 oktober).

“We zijn er nog niet, maar de onderzoekscijfers laten zien dat we goed op weg zijn”, reageert Ivette Berends, HR directeur a.i.. “We streven uiteindelijk naar een beloningsverschil van 0%, want medewerkers moeten gelijk beloond worden voor gelijk werk. Dat past bij de mensgerichte organisatie die we graag willen zijn. De komende maanden gaan we met de aanbevelingen en nadere verdiepende analyses uit het rapport aan de slag en bekijken we hoe we verder richting de 0% kunnen gaan.”

HR directeur Ivette Berends ontvangt het Gelijk Loon Certificaat uit handen van Henrieke van Bommel, adviseur bij AnalitiQs
HR directeur Ivette Berends ontvangt het Gelijk Loon Certificaat uit handen van Henrieke van Bommel, adviseur bij AnalitiQs

ProRail ontvangt Gelijk Loon Certificaat

Ivette Berends ontving het Gelijk Loon Certificaat van AnalitiQs. Dit certificaat reiken zij uit aan organisaties die objectief toetsen in hoeverre zij hun medewerkers op een eerlijke en gelijke manier belonen. We zijn het derde bedrijf in Nederland dat dit certificaat van hen ontvangt.

Werken bij ProRail

Wil je ook elke dag vooruit bij een organisatie die eerlijk en gelijk belonen serieus neemt? Kijk dan op onze vacaturewebsite.

Naar de vacatures Naar de vacatures

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers