Extra geluidmaatregelen Vught-Noord: het 60dB pakket

Nieuws

3 juli 2020

Begin juni maakte gemeente Vught bekend dat er extra geluidmaatregelen komen voor Vught-Noord: het 60dB pakket. Dit betekent dat met extra raildempers en hogere geluidschermen het geluidsniveau voor de woningen langs het spoor in Vught-Noord wordt teruggebracht tot 60dB. Dat is ruim onder het geluidproductieplafond (GPP) dat voor Vught-Noord geldt.

Extra maatregelen naar aanleiding van toezegging staatssecretaris

De extra maatregelen komen bovenop de maatregelen die in het Tracébesluit PHS Meteren-Boxtel staan en komen voort uit een toezegging van staatssecretaris Van Veldhoven. In haar brief van maart 2019 schreef de staatssecretaris dat zij medefinanciering voor extra maatregelen beschikbaar zou stellen, als andere overheden hier ook aan bij zouden dragen. Gemeente Vught is hierover in gesprek gegaan en hieruit is het 60dB pakket voor Vught-Noord tot stand gekomen.

Uit welke maatregelen bestaat het 60dB pakket precies?

Op de afbeelding ziet u links de geluidsmaatregelen Vught-Noord van het Tracébesluit PHS Meteren-Boxtel en rechts de aanvullende geluidsmaatregelen Vught-Noord van het 60dB pakket. U kunt de kaarten in detail bekijken in het Tracébesluit, pagina 236 en 237.

Hoe gaat het verder?

In het Tracébesluit PHS Meteren-Boxtel wordt melding gemaakt van het 60dB pakket, maar de maatregelen zijn niet in het Tracébesluit opgenomen. Waarom is dit zo? De besluitvorming over het 60dB pakket was nog niet afgerond, toen het Tracébesluit werd vastgesteld. Daarom staan de aanvullende maatregelen in het Tracébesluit aangegeven als beoogde maatregelen (zie Tracébesluit, pagina 235 tot en met 237). Hoe gaat dit dan verder? De volgende stap is dat de gemeente de maatregelen planologisch vastlegt. Dit kan vanaf het moment dat het Tracébesluit onherroepelijk is.

We streven ernaar om de aanvullende maatregelen mee te nemen in de aanbesteding van het project PHS Meteren-Boxtel. Dit betekent dat de geluidsmaatregelen gerealiseerd kunnen worden in de bouwperiode van het project. Volgens de huidige planning is dat tussen 2023 en 2028.

 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers