Faunapassages bij Naardermeer officieel geopend

Nieuws

10 oktober 2022

Negen faunapassages bij het Naardermeer zijn nu officieel geopend. De passages zijn al sinds 2019 in gebruik, maar door de coronapandemie kon er destijds geen officieel oplevering plaatsvinden. Harro Homan, regio directeur bij ProRail, ging vrijdag 7 oktober samen met gedeputeerde Esther Rommel van provincie Noord-Holand en Teo Wams, directeur Natuurbeheer bij Natuurmonumenten, het Naardermeer op om de passages te bekijken en officieel te openen.

Oudste natuurmonument

Het Naardermeer is het oudste natuurmonument van Nederland. Er leven veel dieren, maar ook het spoor gaat er dwars doorheen. Dat betekent voor dieren een lastige en gevaarlijke oversteek. Daarom legde ProRail in opdracht van Natuurmonumenten en de provincie Noord Holland in totaal negen kunstwerken onder het spoor waardoor dieren veilig kunnen oversteken. En met succes: uit de monitoring blijkt dat alle faunapassages veel worden gebruikt.

Een van de faunapassages bij het Naardermeer
Een van de faunapassages bij het Naardermeer

Holle dwarsliggers

Er zijn verschillende passages gebouwd, zodat zoveel mogelijk verschillende diersoorten daar gebruik van kunnen maken. De meest bijzondere zijn de twee faunapassages in de vorm van holle dwarsliggers. Deze holle dwarsligger, ontworpen door Movares, is een nieuwe innovatie en krijgt inmiddels ook aandacht vanuit het buitenland.

De holle dwarsligger is een relatief simpele en goedkope manier om dieren succesvol van de ene naar de andere kant van het spoor te leiden. Het kunstwerk werkt niet verstorend voor treindienstregeling en wordt daarom vrijgegeven voor andere projecten. Deze innovatie wordt breder uitgerold.

 

Een van twee holle dwarsliggers
Een van twee holle dwarsliggers

Trots

ProRail heeft heel veel grond en een landelijk dekkend netwerk van spoorbanen. Dat werkt verbindend, maar kan ook versnipperend werken voor de leefomgeving van diersoorten.

Harro Homan vertelt: “Wat we in Naarden gedaan hebben is een manier om die versnippering op te heffen en te zorgen dat er alsnog verbinding is. Veel dieren maken daadwerkelijk gebruik van de passages, ze voldoen dus aan een behoefte. Het is erg mooi dat we met ons werk echt iets bij kunnen dragen aan leefbaarheid en duurzaamheid. Hier mogen we als ProRail trots op zijn!”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers