Treinverkeer over spoorbrug Nijmegen hervat

Nieuws

27 juni 2023

Op donderdagochtend 29 juni is het treinverkeer hervat tussen Nijmegen en Nijmegen Lent. Uit veiligheidsoverwegingen werd in de middag van 27 juni besloten om geen treinen meer te laten rijden over de spoorbrug in Nijmegen. Dit besluit werd genomen na een inspectie waarbij een defect aan het spoor is geconstateerd, niet met de brug zelf.

Update | 29-06 | 07.30 uur

​De werkzaamheden op de spoorbrug zijn klaar. De nacht van woensdag op donderdag 29 juni is er doorgewerkt en getest. Vanaf 7:00 's morgens reed het treinverkeer weer. Het repareren van het spoor is nu met tijdelijke maatregelen uitgevoerd. De definitieve reparatie zal later plaatsvinden en moet ingepland worden zodat de hinder zo klein mogelijk blijft.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Update | 28-06 | 20.45 uur

Morgenochtend donderdag 29 juni wordt vanaf 7 uur ‘s morgens het treinverkeer tussen Nijmegen en Nijmegen Lent weer hervat. Na een zorgvuldige risico-afweging, planning en afstemming met de aannemer is zojuist besloten dat de herstelwerkzaamheden in de nacht van woensdag 28 op donderdag 29 juni kunnen plaatsvinden. Dit gaat om een tijdelijke oplossing zodat het treinverkeer weer hervat kan worden.

De treinen zullen in eerste instantie met een snelheidsbeperking over de brug rijden. Er zal later een definitief herstel worden gepland. Voor dit complexe herstel zijn we afhankelijk van verschillende factoren. Hierover lees je meer in de voorgaande updates.

Update | 28-06 | 18.15 uur

Ook donderdag 29 juni rijden de treinen nog niet over de spoorbrug bij Nijmegen. Wij hebben alles op alles gezet om donderdag weer treinen te laten rijden, maar dit lukt helaas niet. Het gaat om een complexe hersteloperatie, die meer tijd vergt.

Zodra de treinen weer over de brug kunnen rijden, gebeurt dit voorlopig met een snelheidsbeperking. Later Op een later moment komen we terug om het spoor op de brug verder te vernieuwen, zodat treinen daar weer op snelheid mogen rijden.

Planning

Wanneer dit definitieve herstel plaatsvindt, bepalen wij nog. Voor het inplannen van die complexe en ingrijpende werkzaamheden moeten wij rekening houden met veel verschillende factoren. Is er voldoende spoorpersoneel beschikbaar? Zijn de onderdelen voorradig? Worden de machines voor spoorvernieuwing niet elders in het land al ingezet?

Maar ook: kunnen we werken zonder te veel hinder te veroorzaken? Denk daarbij aan werkzaamheden op omliggende treinroutes, het festival ‘Down The Rabbit Hole’ in Beuningen (bij Nijmegen) dit weekend, of de Nijmeegse Vierdaagse in juli.

Technische uitleg

Op de brug is afgelopen weekend een groot deel van de spoorstaven vervangen. Afgelopen dinsdag bleek dat de nieuwe onderdelen op de brug en de oude onderdelen op de brug niet goed genoeg aansloten. Hierdoor ontstonden er ongewenste spanningen in de spoorconstructie en raakten de spoorstaven deels los.

Daarop is besloten om het treinverkeer te staken en de spoorconstructie en de bevestigingen op de brug opnieuw te ontwerpen, in te meten en waar nodig te vervangen. We betreuren de ontstane overlast voor reizigers en vervoerders.

Update | 27-06 | 21.30 uur

Vanavond is duidelijk geworden dat ook morgen (28 juni) nog geen treinverkeer mogelijk zal zijn op de spoorbrug bij Nijmegen. Experts en aannemer werken met spoed aan een herstelplan. De reparatie is uitzonderlijk omdat het een spoordefect óp een brug betreft. Morgen hopen we meer duidelijkheid over het herstel te kunnen geven en hoe lang dat zal duren.

Tussen Arnhem Centraal en Nijmegen Lent rijden er minder treinen. Tussen Nijmegen en Nijmegen Lent rijden stopbussen. We vinden het ongemak voor reiziger en vervoerder heel vervelend.

Bericht | 27-06 | 17.10 uur

Uit veiligheidsoverwegingen is in de middag van 27 juni besloten geen treinen meer te laten rijden over de spoorbrug over de Waal tussen Lent en Nijmegen. Bij een inspectie is een defect aan het spoor op de brug geconstateerd. Het is nog niet bekend hoe lang de herstelwerkzaamheden gaan duren. Dit nieuwsbericht krijgt een update als we meer weten.

Dit weekend zijn er werkzaamheden geweest, onder meer aan de bovenleiding en het spoor. Hoe het defect van vandaag heeft kunnen ontstaan moet onderzoek uitwijzen. De focus ligt nu op het herstel van het spoor, zodat treinen weer over de brug kunnen rijden.

Foto: Roger Veringmeier, CC BY-SA 4.0

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers