Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Groen licht voor recht­streekse trein Maastricht – Aken

Nieuws

25 januari 2019

Aanstaande zondag gaat eindelijk de rechtstreekse trein tussen Maastricht en Aken rijden. De indienststelling werd eind vorig jaar op het laatste moment uitgesteld omdat de nieuwe trein van Arriva nog moest worden goedgekeurd door de Duitse inspectie. En dat terwijl ProRail en Strukton keurig op tijd klaar waren om de spanning op het nieuw geëlektrificeerde spoor te zetten.

Het was vorig jaar een race tegen de klok om het 6,5 kilometer lange spoor tussen Landgraaf en Herzogenrath te voorzien van bovenleiding. De complexe en omvangrijke klus startte in april en moest eind november geklaard zijn om tijdig te kunnen gaan proef te rijden met de nieuwe trein die dankzij de elektrificatie t.o.v. een diesseltrein in het gebruik veel goedkoper en duurzamer is. Aannemer Strukton zette samen met ProRail de schouders eronder en leverde een topprestatie. Precies op tijd was de elektrificatie gereed en kon er worden proefgereden met de nieuwe trein van Arriva die nog diezelfde week door de Inspectie Leefomgeving en Transport werd goedgekeurd. Groot was dan ook de teleurstelling toen bleek dat de Duitse inspectie meer tijd nodig had om de trein goed te keuren en de indienststelling op het laatste moment werd uitgesteld. 

Rechtstreekse trein Maastricht – Aachen 

Met de nieuwe trein die dus zondag voor het eerst gaat rijden is het voor passagiers mogelijk om in 55 minuten direct en comfortabel tussen Maastricht-Aachen en v.v. te reizen. De trein doet daarbij de volgende tussenstations aan: Aachen West, Herzogenrath, Eygelshoven Markt, Landgraaf, Heerlen, Valkenburg en Meersen. Voor de reizigers vanuit Duitsland betekent dit dat ze met een enkele overstap in Heerlen verder kunnen in de richting van Utrecht en Amsterdam. Voor reizigers die vanuit Nederland komen zijn, met een overstap op de Hauptbahnhof in Aachen, bestemmingen zoals Keulen, Berlijn en Frankfurt beter bereikbaar dan ooit. 

EurekaRail 

De rechtstreekse verbinding tussen Maastricht en Aachen is een gezamenlijk project van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail, de provincie Limburg, Arriva en onze Duitse partners. Het is het eerste project dat in uitvoering gaat voor betere internationale treinverbindingen tussen Zuid-Nederland en Duitsland. Met het programma EurekaRail spannen de Zuid-Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg zich, ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, in voor snellere, comfortabelere grensoverschrijdende (spoor)verbindingen tussen Duitsland, België en Nederland. Het project wordt mede-gefinancierd door de provincie Limburg, het Rijk, de NVR en de EU. 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers