Grootschalige werkzaamheden op station Utrecht Centraal

Nieuws

27 mei 2024

ProRail start met ingrijpende werkzaamheden bij Utrecht Centraal. Het kloppend hart van het Nederlandse spoornetwerk wordt van vrijdag 30 augustus tot maandag 9 september aangepakt. Als gevolg van de aanhoudende groei van het aantal reizigers zijn aanpassingen aan de infrastructuur noodzakelijk om de veiligheid en efficiëntie van enkele perrons te waarborgen. Aannemer BAM Infra Nederland gaat de werkzaamheden uitvoeren.

Knelpunt aanpakken

Sinds 2016 zijn er significante verbeteringen aangebracht, zoals het verbreden van meerdere perrons. Toch blijft perron 3, langs spoor 5, een knelpunt. Dit spoor speelt een cruciale rol in de verbinding tussen Arnhem/Nijmegen en Amsterdam/Schiphol, twee drukbereisde routes.

Matthijs Baurichter, projectmanager bij ProRail, vertelt: “Door de beperkte breedte van dit perron is er tijdens de spits crowdcontrol nodig om de reizigers gelijk te verdelen over het perron. De drukte vindt vooral plaats onder de stationshal, waar het perron smal is. Daarom wordt dit perron aan de kant van spoor 5 verbreed.”

Complexe puzzel

“De beschikbare tijd en de volgorde van de bouwstappen vormen samen een uitdagende puzzel”, legt bouwmanager Erwin de Boer uit. “Spoor 5 moet verlegd worden, wat een verkorting van spoor 4 aan de zuidzijde tot gevolg heeft. Tegelijkertijd wordt perron 2 langs de sporen 3 en 4 aan de noordzijde uitgebreid, waardoor de functionaliteit van spoor 4 behouden blijft en spoor 3 meer ruimte krijgt voor reizigers.”

De nieuwe situatie: een verbreed perron 3  en een verlengd  perron 2.
De nieuwe situatie: een verbreed perron 3 en een verlengd perron 2.

Impact op omgeving en reizigers

Voor de ondersteuning van de werkzaamheden wordt er een ketenpark ingericht aan de Dichtersbaan. Deze logistieke voorzieningen zijn essentieel voor het vlot verlopen van de werkzaamheden. De werkzaamheden hebben impact op het treinverkeer. Wat precies de impact gaat zijn, is nog niet bekend. Reizigers moeten rekening houden met minder treinen en vervangend busvervoer.

ProRail is zich bewust van de impact van de werkzaamheden op de omgeving en het treinverkeer. Wij zetten ons in om de hinder voor omwonenden en reizigers zoveel mogelijk te beperken. Gedetailleerde informatie over de exacte planning en maatregelen ter vermindering van de overlast worden ruim voor de start van de werkzaamheden gecommuniceerd. Vragen over het project kun je stellen via onze contactpagina.

Naar de contactpagina Naar de contactpagina

Verbreding perron

ProRail gaat perron 3 (spoor 5) bij Utrecht Centraal verbreden om de toenemende reizigersstromen beter te kunnen beheersen. Dit perron is essentieel voor de verbinding tussen Arnhem/Nijmegen en Amsterdam/Schiphol.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers