Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Utrecht : Verbreding perron Utrecht Centraal

ProRail gaat perron 3 (spoor 5) bij Utrecht Centraal verbreden om de toenemende reizigersstromen beter te kunnen beheersen. Dit perron is essentieel voor de verbinding tussen Arnhem/Nijmegen en Amsterdam/Schiphol. Hiervoor wordt spoor 5 verlegd en perron 2 uitgebreid om de functionaliteit te verbeteren en meer ruimte te creëren voor reizigers.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 27 mei 2024.
Locatie
Utrecht
Startdatum
2024
Einddatum
2024

Weinig ruimte op het perron

Door de groei van het aantal reizigers is het noodzakelijk om de infrastructuur van Utrecht Centraal aan te passen. De huidige breedte van perron 3 voldoet niet aan de eisen van de passagiersstromen. Daardoor moet in de spits regelmatig crowdcontrol worden toegepast voor de veiligheid van de reizigers. De drukte vindt vooral plaats onder de stationshal, waar het perron smal is. Daarom wordt dit perron aan de kant van spoor 5 verbreed.

De beschikbare tijd en de volgorde van de bouwstappen zorgen voor een complexe puzzel. Spoor 5 moet verlegd worden, wat een verkorting van spoor 4 aan de zuidzijde tot gevolg heeft. Tegelijkertijd wordt perron 2 langs de sporen 3 en 4 aan de noordzijde uitgebreid, waardoor de functionaliteit van spoor 4 behouden blijft en spoor 3 meer ruimte krijgt voor reizigers.

Schematische voorstelling van perrons en sporen
Schematische voorstelling van perrons en sporen

Planning

Aannemer BAM Infra Nederland gaat de werkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden zijn gepland na de zomer van 2024, met een intensieve bouwperiode van vrijdag 30 augustus tot maandag 9 september. Tijdens deze periode wordt er ook 's nachts gewerkt om de werkzaamheden binnen de tijd af te ronden.

Nieuws over dit project

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers