Grote schade bij ontspoord treinstel Den Haag Centraal - UPDATE

Nieuws

4 januari 2020

Tussen station Den Haag Centraal en Den Haag Ypenburg is donderdag rond het middaguur een treinstel van NS ontspoord. In de vroege vrijdagochtenduren is de trein afgevoerd. Doordat de herstelwerkzaamheden van aannemer BAM Infra aan het zwaar beschadigde spoor zeer voorspoedig verlopen, rijden er naar verwachting vanaf zondag 10.30 uur weer treinen. De aanvankelijke prognose was maandag 05.00 uur. Check je reisplanner voor vertrek.

Update zaterdag 4 januari 21:00 uur: eerste onderzoeksresultaten over oorzaak bekend

ProRail, NS, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de OVV doen onderzoek naar hoe de trein heeft kunnen ontsporen. ProRail heeft voorlopige onderzoeksresultaten met partijen binnen de spoorsector gedeeld om eventuele soortgelijke incidenten direct te voorkomen.

Defecte wielen lijken de oorzaak

Uit de eerste onderzoeksresultaten lijkt het erop dat er twee wielen van de trein defect zijn geraakt. Door deze defecte wielen is een treinstel van het spoor geraakt. “Zo’n ernstige beschadiging van de wielen is zeldzaam en het is essentieel te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren”, zo meldt NS op haar eigen website.

Herstelwerkzaamheden verlopen voorspoedig

De grote schade aan het spoor, die is veroorzaakt door de ontspoorde trein, wordt zo snel mogelijk hersteld door aannemer BAM Infra. Deze werkzaamheden verlopen tot nu voorspoedig. De prognose is dat er zondagochtend vanaf 10:30 uur weer wat treinen kunnen rijden tussen Den Haag Ypenburg en Den Haag Centraal.

Update vrijdag 3 januari 9.00 uur: trein afgevoerd

Donderdagnacht is keihard doorgewerkt om de ontspoorde trein af te kunnen voeren. Het treindeel dat uit het spoor stond opgetild is stap voor stap weer in het spoor gezet. ProRails incidentenbestrijding is hier met speciale apparatuur voor uitgerust (zie foto hieronder).

Nachtelijk werk: hersporen trein bij Den Haag
Nachtelijk werk: hersporen trein bij Den Haag

Herstelwerkzaamheden duren tot maandag

Nadat de trein weg was, kon ProRail de schade aan het spoor vaststellen. Die schade is groot en complex: de trein heeft over tientallen meters het spoor en spoordelen beschadigd. De trein raakte tijdens de ontsporing drie wissels die alle drie beschadigd zijn. Ook moeten we negentien technische lassen (ES lassen) opnieuw aanbrengen. Dat is tijdrovend en omvangrijk werk waar veel inzet van specialistische spoorwerkers en machinerie voor nodig is. 

Zwaar beschadigd wissel
Zwaar beschadigd wissel

Update donderdag 2 januari 22.30 uur: hersporen grote klus

Incidentenbestrijders van ProRail gaan het treinstel hersporen. Een grote operatie, gezien de stand van de trein ten opzichte van het spoor. ProRail en spoorwerkers gaan hier de komende uren tot ver in de nacht mee bezig. Tegen de ochtend verwachten we dat de trein in zijn geheel is weggesleept en inspecteren we de mogelijke schade aan de spoorbaan.

Schade spoor 

De schade aan het spoor moet nog definitief vastgesteld worden. Zoals het er nu uitziet, moeten we flink herstelwerk verzetten. Er is schade aan bouten, dwarsliggers en spoorstaven. Mogelijk is de schade nog groter, als het wissel waar de trein nu bovenop staat (deels) vervangen moet worden. 

Onderzoek toedracht

Bij het incident zijn gelukkig geen gewonden gevallen. De reizigers zijn in de middag per trein geëvacueerd om hun reis te kunnen vervolgen. Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) doet onderzoek naar de oorzaak van het incident en is ter plaatse geweest. Ook ProRail heeft het incident in onderzoek.

Prognose

Het is nog onbekend wanneer er weer treinen kunnen rijden van en naar Den Haag Centraal. De verwachting is dat de herstelwerkzaamheden gedurende de nacht (hersporen en afvoeren trein) een flink deel van de dag (herstel spoor) in beslag zullen nemen. 

Reisplanner

Als gevolg van het incident rijden er geen treinen tussen de stations Den Haag Centraal en Den Haag Ypenburg. Raadpleeg voor vertrek de reisplanner.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers