Grote spoorvernieuwing in Deventer

Nieuws

23 februari 2022

In Deventer gaat ProRail het spoor flink vernieuwen. We verbeteren de lay-out van de sporen, en daarmee de doorstroming van het treinverkeer. De grote piek van werkzaamheden is van 8 tot 24 oktober: dan wordt er 16 dagen dag en nacht gewerkt. We gaan aan de slag aan beide kanten van het station, vanaf het spoor bij de Rijsterborgherweg tot de spoorsplitsing bij Snipperling (ter hoogte van de Siemelinksweg en Holterweg).

Vervangen en verbeteren

Het spoor bij Deventer is aan vervanging toe. We vernieuwen rails, wissels, bovenleiding, spoorgrind en kabels en leidingen. Ook gaan we op het station aan de slag met perrons, maken we de passagierstunnel bij station Deventer waterdicht en werken we aan spoorviaducten. Bij een grote spoorvernieuwing als deze kijken we altijd of het beter kan. We richten de wissels in Deventer een stuk slimmer in, daardoor komen er minder terug.

In totaal halen we vijftien wissels weg, verplaatsen we er acht en worden er vier één-op-één vervangen. Hierdoor kunnen treinen beter doorrijden en wordt de kans op storingen kleiner. Op dit moment gaan bijvoorbeeld de treinen vanaf spoor 1 dwars over het emplacement, door verschillende wissels. Vanaf eind oktober is dit voorbij en verloopt de reis een stuk efficiënter en comfortabeler.

Smeerpotten

Vorig jaar zijn in Deventer zogenaamde smeerpotten langs het spoor geplaatst. Deze brengen een bepaald middel aan op het spoor om geluid te beperken. Bij het nieuwe ontwerp van het spoor is rekening gehouden met deze smeerpotten. Sommige kunnen blijven staan, andere krijgen een nieuwe plek langs het spoor.

Lees meer

Weekendwerk in september

In de weekenden van 10 tot 12 september en 24 tot 26 september zijn er voorbereidende werkzaamheden. We gaan dan onder andere aan de slag met het spoor over het spoorviaduct bij de Hoge Hondstraat/Stationsstraat. Ook voeren we tijdens die weekenden zoveel mogelijk materiaal aan via het spoor. Dit om de hoeveelheid vrachtverkeer tijdens de grootschalige werkzaamheden in oktober te voorkomen.

Werk combineren

Wanneer we een langere periode aan het werk zijn, proberen we zoveel mogelijk werkzaamheden te combineren. In dit geval zijn we ook aan het werk aan de treinbeveiliging tussen Deventer-Zutphen en Deventer-Olst en voeren we schilderwerkzaamheden uit aan het viaduct Brinkgreverweg.

De werkzaamheden zorgen voor hinder in de omgeving, bijvoorbeeld door geluid. Omwonenden ontvangen ongeveer een maand voor de werkzaamheden een brief met meer informatie. Ook treinreizigers krijgen met hinder te maken. In het begin van de 16 dagen rijdt er nog (beperkt) treinverkeer. Tussen 17 en 24 oktober is al het treinverkeer gestremd. Dit is twee dagen eerder dan we dachten. Dat komt door een tekort aan specialistisch personeel. Over het treinverkeer volgt nog meer informatie, houd de reisplanner in de gaten.

Raadpleeg een reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers