'Haal gevaarlijke content sneller van YouTube'

Nieuws

22 januari 2018

Het gebeurt steeds vaker: video's waarin (amateur) vloggers levensgevaarlijke stunts uithalen op en rond het spoor en dit vervolgens uploaden op YouTube. Ook vandaag is een 'treinsurfer' landelijk nieuws. ProRail roept YouTube op om dit soort video's sneller te verwijderen.

Medewerkers ProRail worden zelfs uitgedaagd

Afgelopen weekend was het weer raak. Een waaghals, die eerder al op een rijdende trein sprong, zette voor de tweede keer een video online. Ditmaal klampte hij zich vast aan de zijkant van een rijdende trein. Direct na het uploaden van de video benaderde hij één van de incidentenbestrijders van ProRail met de boodschap: 'doe maar lekker weer aangifte!' 

De incidentenbestrijders zijn nou net degenen die juist dit levensgevaarlijke gedrag niet tolereren. Zij worden iedere dag preventief als Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) ingezet om waaghalzerij te ontdekken vóórdat het gebeurt. Echter, worden zij ook opgeroepen als het helemaal misgaat.

Verantwoordelijkheid YouTube

Volgens het beleid van YouTube worden video's die gevaarlijke handelingen tonen mogelijk toegelaten als het hoofddoel van de video van educatieve, documentaire, wetenschappelijke of artiestieke aard is. Volgens ProRail is een treinsurfer geen van dit allen. Inmiddels heeft YouTube de video verwijderd, maar het is zeer vervelend dat dit soort video's soms dagenlang online kunnen staan. Dit kan namelijk zorgen voor kopieërgedrag van waaghals tot waaghals.

Altijd aangifte

ProRail doet bij overtredingen van de (spoor)wet altijd aangifte. Ook voor dit geval zal aangifte worden gedaan. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers