Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Havenspoorlijn zes dagen gestremd

Nieuws

29 oktober 2021

Nog even en de Calandbrug is niet langer een bottleneck voor spoorgoederenvervoer tussen de Rotterdamse Haven en het achterland. Door de Havenspoorlijn te verleggen via het nieuwe Theemswegtracé, kunnen goederentreinen straks zonder oponthoud doorrijden. In een grote buitendienststelling van 2 tot en met 8 november vroeg in de ochtend sluit ProRail het Theemswegtracé aan op de Havenspoorlijn.

Aansluiten en testen

De buitendienststelling van zes dagen is nodig om het nieuwe tracé van ruim 4 kilometer op de bestaande Havenspoorlijn aan te sluiten en te testen. Dat betekent dat er in die periode geen spoorgoederenvervoer mogelijk is op dit deel van de Havenspoorlijn en dat veel goederentreinen stilstaan, in Nederland en in Europa. ProRails programmamanager Arjan Olsthoorn vertelde eerder dit jaar over de grote impact van deze buitendienststelling.   

ProRail heeft de logistieke mogelijkheden op het spoor in kaart gebracht die nog wél beschikbaar zijn. Zo wordt het tijdens de buitendienststelling extra druk op de emplacementen Waalhaven en Pernis. De terminals op deze emplacementen, waar containers overgeladen worden van vrachtschepen op de treinen of ander verkeer, zijn 24/7 open om extra vervoersmogelijkheden te faciliteren.

Goederentreinen 

Na het aansluiten van het Theemswegtracé op de Havenspoorlijn hoeft spoorgoederenvervoer niet meer via de Calandbrug. Deze brug gaat meerdere keren per dag open voor vrachtschepen die voorrang hebben op alle andere verkeer. Dat betekent dat goederentreinen bij elke opening moeten wachten en dus vertraging oplopen. Ook wordt de Calandbrug, die aan het einde van haar levensduur is, geplaagd door storingen. Het Theemswegtracé maakt een einde aan deze vertragingen en biedt ook de mogelijkheid om dagelijks meer goederentreinen te laten rijden.   

Staal 

Het Theemswegtracé is een viaduct van 4 kilometer lang met twee stalen boogbruggen. Onder leiding van het Havenbedrijf Rotterdam startte de bouw door bouwcombinatie SaVe  in 2017, geen gemakkelijke klus in een projectgebied vol kabels en leidingen. In 2021 kon het spoor op het viaduct worden geplaatst door aannemer VolkerRail. Een overzichtsfilmpje van het hele project is te zien op de site van het Havenbedrijf.   

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers