Het dak van station Dordrecht gaat eraf

Nieuws

26 juni 2023

Maandag 26 juni 2023 is het startsein gegeven voor de bouwwerkzaamheden aan de Krispijnzijde van station Dordrecht Centraal. Vanaf maandag 3 juli start de bouw aan de nieuwe entree van het station. Ook wordt er een nieuwe fietsenstalling gebouwd voor ruim 2000 fietsen. De stalling is demontabel, wordt gebouwd met duurzame materialen en heeft een glazen dak voorzien van zonnecellen. De verbouwing van het station valt samen met de werkzaamheden aan het Weizigtpark.

Handen uit de mouwen

Onder leiding van aannemer Hegeman Bouw en Infra gaven gedeputeerde Frederik Zevenbergen, wethouder Rik van der Linden en regiodirecteur Helga Cuijpers gezamenlijk het startsein. De bestuurders maken zich klaar voor een ritje in de hoogwerker. Met behulp van wat gereedschap en een grote hijskraan worden de oude stationsklok en het naambord van het dak afgetakeld.

Helga Cuijpers, regiodirecteur ProRail: "Ik ben blij dat hier de eerste circulaire demontabele fietsenstalling van Nederland wordt gebouwd. Straks kunnen er drie keer zoveel fietsen parkeren. Dat is goed voor de toekomst, want het aantal reizigers dat met de fiets naar het station komt groeit dagelijks. Daarmee krijgt het duurzaam openbaar vervoer in Zuid-Holland een extra impuls. De nieuwe stationsentree maakt het plaatje compleet."

Van links naar recht: Helga Cuijpers (regiodirecteur ProRail), Rik van der Linden (wethouder gemeente Dordrecht), Frederik Zevenbergen (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) en Ruben Hollander (assistent-uitvoerder Hegeman Bouw & Infra B.V.)
Van links naar recht: Helga Cuijpers (regiodirecteur ProRail), Rik van der Linden (wethouder gemeente Dordrecht), Frederik Zevenbergen (gedeputeerde provincie Zuid-Holland) en Ruben Hollander (assistent-uitvoerder Hegeman Bouw & Infra B.V.)

Duurzaam vervoer

De afgelopen jaren is het aantal treinreizigers gegroeid in Nederland. Duurzaam vervoer is voor veel mensen erg belangrijk. Veel treinreizigers komen dan ook met de fiets naar het station. Om te voldoen aan de groeiende vraag naar meer fietsparkeerplekken wordt op verschillende stations het aantal fietsenstallingen uitgebreid.

Frederik Zevenbergen, gedeputeerde Provincie Zuid-Holland: "Duurzame mobiliteit begint hier: een nieuwe circulaire fietsenstalling en entree voor station Dordrecht. Meer plekken, betere toegang en een groenere omgeving. Samen bouwen aan een duurzame toekomst!"

Stationsgebied en Weizigtpark

De komende periode wordt het voorplein gebruikt voor de bouwwerkzaamheden. Het station blijft bereikbaar via een looproute. De verbouwing van de stationsentree en de bouw van de fietsenstalling vallen deels samen met vernieuwingen aan het Weizigtpark en de aanleg van een geluidsscherm naast het station. De verwachting is dat de werkzaamheden medio 2024 zijn afgerond.

Rik van der Linden, wethouder Gemeente Dordrecht: “Er wonen 40.000 Dordtenaren aan de noordkant van het spoor en maar liefst 80.000 aan de zuidkant. Een groot deel daarvan fietst dagelijks via het Weizigtpark naar station Dordrecht. Ik ben erg blij dat we hen in het voorjaar 2024 een mooie en goede fietsenstalling kunnen bieden met heel veel plek. Fiets en OV zijn ontzettend belangrijk voor de groei van onze stad en de bouw van meer woningen. Fijn dat de plannen nu uitgevoerd worden.”

Dordrecht Parkzijde

De entree van station Dordrecht aan de parkzijde komt er heel anders uit te zien. ProRail bouwt een nieuwe ingang met fietsenstalling voor ruim 2.000 fietsen. Dit is een belangrijke en eerste stap in de totale gebiedsontwikkeling die de gemeente Dordrecht voor de spoorzone voor ogen heeft.

Lees hier meer Lees hier meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers