Het hoofd koel houden en klus klaren

Nieuws

13 augustus 2019

Met de hittegolf eind juli was het ronduit afzien voor de 300 medewerkers van Strukton Rail. Zij werkten 18 dagen lang 24/7 aan de spoorverbetering tussen Zevenaar en Wehl, terwijl de rest van Nederland smachtte naar een koele plaats rondom het huis. Ondanks de extreme temperaturen van zelfs boven de 40 graden Celsius moesten de lange broeken aan blijven. Geen teenslippers maar robuuste veiligheidsschoenen. Geen stoere cap maar de degelijke veiligheidshelm op de zwetende hoofden.

Veiligheid boven alles

Het kost de gemiddelde Nederlander best veel moeite om boven de 30 graden het hoofd koel te houden. Dat wordt vanaf het middaguur nog lastiger als de temperaturen de 40 passeren. Maar de planning staat en het projectmanagement van Strukton Rail en ProRail houden het hoofd koel. Maandag 12 augustus moeten de treinen weer rijden. Dus ondanks verzoeken van de honderden werknemers om in korte broek en zonder helm te mogen werken, kregen de mannen en vrouwen nul op rekest. Hoe begrijpelijk deze verzoeken van luchtige kleding ook zijn, het is gewoon minder veilig, en geen concessies aan veiligheid.

Extra zonnebrand, water en ijs

Een groot deel van Nederland geniet van de zomervakantie en zoekt steevast naar verkoeling. Water, extra water, heel veel extra water. Op het werkterrein is die behoefte niet anders, zo niet meer. Reden voor de aannemer om toch maatregelen tegen de hitte te treffen en extra voor de medewerkers te zorgen.

Op de bouwplaats werden schaduwplekken gecreëerd door het plaatsen van partytenten. Ook werd zonnebrand uitgedeeld en konden medewerkers gebruik maken van speciale koelvesten. Sommige werkzaamheden zoals het aan elkaar lassen van de sporen met zogenaamde ‘thermietlassen’ (waarbij temperaturen oplopen tot ruim 2500 graden Celsius) zijn naar de koelere nachtelijke uren verplaatst. Wie overdag moet werken, mag elke twee uur een korte pauze nemen om uit te puffen.
Op de werkplaatsen was het een komen en gaan van ‘koffiejongens’, die naast koffie ook extra flesjes koud water bij zich droegen. En wie snel was, kon ook mee doen in de ijsjesronde.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers