Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Hoe denken kinderen over vervoer van de toekomst?

Nieuws

11 november 2020

Naar Parijs, Londen of toch liever Oostenrijk? En met welk vervoermiddel reis je het liefst als het straks weer kan? We vroegen het aan kinderen in het Spoorwegmuseum. ProRail is namelijk druk bezig om te zorgen dat steeds meer mensen met de trein kunnen reizen in plaats van met het vliegtuig. Want als je bijvoorbeeld met de trein naar Londen gaat, stoot je tien keer minder CO2 uit dan met het vliegtuig. Zo houden we de planeet gezond voor de kinderen van nu.

Trein sneller dan vliegtuig

ProRail werkt, samen met betrokken partijen als vervoerders, hard aan meer en betere Europese treinverbindingen. Dat is duurzaam en op kortere afstanden vaak ook sneller dan per vliegtuig. Meer reizen per trein, in plaats van met het vliegtuig of de auto, levert een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde klimaatdoelstellingen.

Dit is iets waar veel volwassenen zich druk over maken, maar hoe denken kinderen hierover? Het gaat immers over hun toekomst. Hoe reizen kinderen het liefst naar het buitenland? Weten zij welk vervoermiddel het duurzaamst is? En maakt dat voor hen verschil? ProRail interviewde in de herfstvakantie kinderen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. De opnames van dit ‘Wisselgesprek’ delen we via Facebook en Instagram.

Bekijk: Reizen in de toekomst: hoe kijkt de volgende generatie ernaar?

Veel minder CO2-uitstoot

Uit onafhankelijk onderzoek dat ProRail begin dit jaar liet uitvoeren blijkt dat er maar liefst 2 tot 8 miljoen ton minder CO2-uitstoot per jaar is als reizigers binnen Europa meer voor de trein kiezen in plaats van voor het vliegtuig. Ter vergelijking: alleen al in Nederland zorgt de totale mobiliteit (alle vervoermiddelen bij elkaar) voor zo’n 5,6 miljoen ton CO2-uitstoot. De trein is een van de duurzaamste vormen van vervoer, en heeft na lopen en fietsen de minste CO2-uitstoot. 

Doorgaan, ook in coronacrisis

Hoe zorgt ProRail dat we meer de (inter)nationale trein nemen? Dit doen we met een goed spoornet, samenwerking met andere landen en speciale aandacht voor internationale treinen in de dienstregeling.

Juist in deze coronacrisis werkt ProRail hier hard aan door, om zo de andere grote crisis, die van klimaatverandering, aan te pakken. Lees meer hierover in het interview met Reinout Wissenburg, manager Strategische Duurzaamheid bij ProRail. Klik hieronder voor een kaart waarop je kunt zien wat het kost om per trein of vliegtuig naar zeven verschillende bestemmingen in Europa te reizen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers