Hoe is het met het spoor in Limburg?

Nieuws

19 juli 2021

De wateroverlast en hevige regenval zorgen voor grote problemen in Limburg, Duitsland en België en dat zal voorlopig nog problemen met zich meebrengen. We wensen iedereen veel sterkte. Ook voor het spoor zijn er gevolgen. Hoe staat het daarmee?

Eijsden

Op de lijn Maastricht richting de Belgische grens kwamen grote hoeveelheden water te staan. Vooral bij de grensplaats Eijsden zag het er slecht uit. De schade zijn we aan het herstellen. Het gaat met name om het vervangen van twaalf grote railspoelen. Dat zijn onderdelen die met de stroomvoorziening van het spoorsysteem te maken hebben. We verwachten daar vanavond, maandag 19 juli, rond 20:00 uur weer klaar mee te zijn.

Haelen

Op de lijn Weert-Roermond kwam ter hoogte van Haelen veel water in de omgeving van een spoordijk. De spoordijk raakte daardoor verweekt. Treinen reden daar tijdelijk met lage snelheid. Het water is inmiddels gezakt. Na uitvoerige inspectie is de spoordijk weer in orde bevonden. Treinverkeer rijdt daar sinds vanmorgen weer op normale snelheid.

Bunde

Tussen Maastricht en Sittard staakten we vrijdag 16 juli het treinverkeer vanwege een ‘mogelijke dijkdoorbraak’ bij Bunde. Later maakte de veiligheidsregio bekend dat het om een gat in de dijk ging, dat snel werd gedicht. Rond 16:00 uur reden de treinen daar weer, maar vlak daarna verzocht de politie het treinverkeer daar opnieuw te staken, omdat een spoorwegovergang continu beschikbaar moest blijven als calamiteitenroute voor het wegverkeer. In de avond was die beperking weer voorbij.

België

Aan de Belgische zijde is het spoor veel zwaarder beschadigd. Over grote lengte is de complete spoorbaan weggespoeld. Prognose van herstel staat nu op 2 augustus. Tot die tijd verwachten we daarom geen treinverkeer op Maastricht-Visé-Luik. Onze Belgische collega’s van Infrabel houden een nieuwsblog over de toestand en het herstel bij.

Duitsland

Het spoor in Duitsland heeft in bepaalde gebieden grote klappen gehad. Voor Maastricht-Herzogenrath is er één spoor beschikbaar, maar dat levert geen hinder voor reizigers op. Voor de verbindingen vanuit Nederland zijn er als gevolg van de schade ook verder geen beperkingen.

Internationaal overleg

Vrijwel dagelijks vindt er ten gevolge van de wateroverlast internationaal overleg plaats tussen ProRail en de spoorbeheerbedrijven van Zwitserland, Italië, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. Dat overleg is met name gericht op het doorgang laten vinden van goederenvervoer, waar door de wateroverlast grote druk op is ontstaan. Ook is besloten dat we in verband met overstromingen in Tsjechië momenteel geen goederentreinen naar dat land sturen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers