Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Hof van Twente wil van alle onbeveiligde overwegen af

Nieuws

12 november 2020

Alle dertien onbeveiligde overwegen in Hof van Twente gaan weg. Zo besloten gemeente en de provincie Overijssel. Hiermee zetten zij een grote stap in de aanpak van NABO’s (Niet Actief Beveiligde Overweg). In opdracht van het ministerie bereikte ProRail met hen overeenstemming voor de dertien NABO’s.

Meeste NABO van Nederland

Het landelijk gelegen Hof van Twente is bijzonder wat betreft overwegen: deze gemeente telt nu nog de meeste onbeveiligde overwegen van Nederland. Het gaat hier om acht openbare en vijf particuliere onbeveiligde overwegen. Deze NABO’s liggen daar in de toekomst niet meer. Dinsdag 3 november stemde het college van Burgemeester en Wethouders in om ze stuk voor stuk aan te pakken. Binnenkort tekenen alle partijen de intentieovereenkomst.

Het gebied blijft goed bereikbaar, terwijl de veiligheid voor de omgeving en het treinverkeer flink verbetert.

Dorothe Wennekendonk regiodirecteur bij ProRail

Nog steeds goed bereikbaar

“Overwegen zoals deze willen we graag aanpakken”, zegt Dorothe Wennekendonk, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail. “Daarom ben ik blij dat de gemeente hier mede met de investering vanuit het ministerie een grote stap wil zetten. Het gebied blijft goed bereikbaar, terwijl de veiligheid voor de omgeving en het treinverkeer flink verbetert. Dankzij gezamenlijke inspanning van ProRail, gemeente en provincie, hebben we dit voor elkaar gekregen. Ik hoop dat steeds meer gemeenten volgen.”

Volgende stap

Nadat de gemeente en ProRail hun handtekening hebben gezet onder de intentieovereenkomst, starten we met de uitwerking van maatregelen per NABO. Daar volgt dan later nog een definitief akkoord op. De plannen voor de particuliere onbeveiligde overwegen werken we samen met de landeigenaren uit.

In opdracht van het ministerie van I&W werkt ProRail aan de aanpak van 180 NABO. Daarvan zijn inmiddels meer dan 65 aangepakt. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers