Veiligheid : Veiligheid op overwegen

Nog snel even onder gesloten spoorbomen doorglippen. Of juist te lang op een overweg blijven staan. Het is levensgevaarlijk. Roekeloos gedrag op overwegen is wettelijk verboden. De boete voor risicovol gedrag op overwegen kan oplopen tot 220 euro.

De tekst op deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op: 27 maart 2024.

Veilige overwegen

Overwegen zorgen ervoor dat treinverkeer en overig verkeer elkaar veilig kunnen kruisen. De wegbeheerder en ProRail hebben een gedeelde verantwoordelijkheid wanneer het gaat om overwegveiligheid en de bewustwording/aansporing van veilig gedrag van weggebruikers.

Daarom neemt ProRail maatregelen, zoals:

  • Campagnes en communicatie over het veilig gebruiken van de overweg
  • Vergroten van herkenbaarheid van de overweg
  • Kans op afleiding te verminderen
  • Een reële oversteek- en dichtligtijd om veilig aan de overzijde te komen

Geen overweg

Nog veiliger is het, als er helemaal geen overweg is. En weggebruikers via een tunnel of brug het spoor kunnen oversteken. Nieuwe spoorlijnen hebben al geen overwegen meer. En op bestaande spoorlijnen kijken we waar overwegen vervangen kunnen worden door een tunnel. Of hoe ze beter beveiligd kunnen worden. Dat doen we in overleg met de wegbeheerders. Vaak zijn dit gemeenten of provincies. 

Programma’s

ProRail neemt deel aan twee landelijke programma’s over overwegen. Beide programma’s voeren we uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Met het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) verbeteren we de doorstroming op overwegen en maken we ze nóg veiliger. Het NABO-programma betreft het opheffen of aanpassen van alle publiek toegankelijke overwegen die niet beveiligd zijn met spoorbomen, lampen en bellen.

Veertig ongelukken

De gevolgen van risicovol gedrag zijn vaak groot. Jaarlijks vinden er ruim veertig ongelukken plaats op overwegen. Een derde daarvan heeft een dodelijke afloop. En ook al gaat het nét goed, dan nog leidt iedere bijna-aanrijding tot vertraging van het treinverkeer.

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers