Overwegen : Bijzondere oversteek

Waar de weg en het spoor elkaar kruisen, staat veiligheid voorop. Dat geldt in het dagelijkse verkeer, maar zeker ook in bijzondere situaties. Bijvoorbeeld als een optocht, betoging of vierdaagse het spoor wil oversteken. Of als een groot voertuig of een schaapskudde een overweg passeert. In zulke situaties is áltijd vooraf overleg met ProRail nodig.

Exceptioneel transport

Mocht je met exceptioneel transport een overweg willen oversteken, dan geldt daar een verplichte procedure voor. ProRail hecht zeer veel waarde aan veiligheid op het spoor. Om deze veiligheid te waarborgen voor beroepschauffeurs, treinreizigers en treinpersoneel moet een oversteek vooraf met ons overlegd worden.

Lees hoe dat werkt

Overwegen vermijden

Organiseer je een optocht, evenement of bijzonder transport? Dan is het dringende advies om overwegen zo veel mogelijk te vermijden. Mogelijk kun je een alternatieve route kiezen, bijvoorbeeld via een tunnel of een viaduct. Wij kunnen daarover met je meedenken.

Vijf werkdagen van tevoren

Is het passeren van een overweg onvermijdelijk? Neem dan minimaal vijf werkdagen contact op via email of telefoon. We bekijken dan samen met op welk moment de oversteek veilig kan plaatsvinden en of er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan inzet van verkeersregelaars. 

Stuur een email Stuur een email

Bel ons

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers